Βιογραφικό
ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ
Όλγα Τριανταφύλλου | Κασσάνδρεια Χαλκιδικής
Το «Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Τριανταφύλλου Όλγα» είναι ένα σύγχρονο κέντρο διάγνωσης και θεραπείας διαταραχών του λόγου, μαθησιακών δυσκολιών καθώς και ψυχικών διαταραχών. Η συνεχής ενασχόλησή μας στο χώρο της Λογοθεραπείας, της Ειδικής Αγωγής, της Παιδοψυχολογικής Υποστήριξης και της Συμβουλευτικής, μας οδήγησε να δημιουργήσουμε έναν φιλόξενο, ζεστό και σύγχρονο χώρο που αγκαλιάζει το παιδί και την οικογένεια παρέχοντας την κατάλληλη υποστήριξη για τη σωστή ανάπτυξή του. Το έργο μας εμπνέεται από την αγάπη μας για το παιδί και την πεποίθηση ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε τυχόν δυσκολίες που παρουσιάζονται με γνώμονα την επιμονή, την ενθάρρυνση και τη σωστή καθοδήγηση.
Διαθέτουμε την κατάλληλη υποδομή για την υπεύθυνη εφαρμογή εξατομικευμένων θεραπευτικών προγραμμάτων ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Ρόλος μας είναι να παρέχουμε την υποστήριξη που χρειάζεται το παιδί, ώστε να καταφέρει να αξιοποιήσει πλήρως τις ικανότητές που διαθέτει και να αναπτύξει καινούργιες.
Συνεργαζόμαστε με εργοθεραπευτή, παιδοψυχίατρο, αναπτυξιολόγο και οπτομέτρη!
Όλγα Τριανταφύλλου - Msc στις Διαταραχές Επικοινωνίας του Παν.Μακεδονίας
- Υπεύθυνη Κέντρου -
Η Τριανταφύλλου Όλγα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι λογοθεραπεύτρια, απόφοιτος του τμήματος Λογοθεραπείας του Α.Τ.Ε.Ι Ηπείρου, με μεταπτυχιακές σπουδές στις «Επιστήμες των Διαταραχών Επικοινωνίας» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Διαθέτει Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης στις «Μαθησιακές Δυσκολίες–Δυσλεξία» του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων–Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ). Από το 2010 συμμετέχει σε πλήθος σεμιναρίων κατάρτισης και εξειδικευμένων εκπαιδεύσεων, λαμβάνοντας τα αντίστοιχα πιστοποιητικά επάρκειας σε προγράμματα εναλλακτικής επικοινωνίας όπως PECS, MAKATON και μεθόδους παρέμβασης όπως TEACCH, Intensive Interaction, Palin PCI, Αισθητηριακή Ολοκλήρωση (S.I). Εδώ και ένα χρόνο, συμμετέχει ως ομιλήτρια σε συνέδρια της Ελλάδος και του εξωτερικού, με ερευνητικό αντικείμενο τις επικοινωνιακές δεξιότητες των παιδιών τυπικής ανάπτυξης σχολικής ηλικίας και των παιδιών που είναι στο Φάσμα του Αυτισμού. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνει την εκπαίδευση της στο πρόγραμμα Cygnet, που αφορά την υποστήριξη γονέων και αδελφών για την καλύτερη κατανόηση του Αυτιστικού Φάσματος.
Τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τα παιδιά, παρέχοντας υπηρεσίες λογοθεραπείας και συμβουλευτικής γονέων καθώς και οργανώνοντας ομάδες κοινωνικών δεξιοτήτων και σχολικής ετοιμότητας, πιστεύοντας ότι μέσα από την ομάδα τα παιδιά θα αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές προκλήσεις και θα ενισχύσουν φυσικά τις προσωπικές τους επικοινωνιακές - κοινωνικές δεξιότητες.
Ωράριο
Δευτέρα - Παρασκευή:
13:00 - 21:00
Υπηρεσίες
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
- Λογοθεραπεία
Λογοθεραπεία είναι η ανθρωπιστική επιστήμη που ασχολείται με την μελέτη, την έρευνα, την πρόληψη, την αξιολόγηση και την αντιμετώπιση των διαταραχών τόσο της Επικοινωνίας, του Λόγου, της Ομιλίας, όσο και της Κοινωνικότητας και της Σίτισης σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες. Δεν έχει ηλικιακό περιορισμό και απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο που αντιμετωπίζει τις παραπάνω δυσκολίες.Η λογοθεραπεία εκπληρώνει θεραπευτικούς σκοπούς και όροι όπως ‘μάθημα’ δεν πρέπει να τη χαρακτηρίζουν.Για να εκπληρωθούν οι σκοποί της θα πρέπει η θεραπεία να πληροί όρους ασφάλειας, εμπιστοσύνης, αποδοχής και ενσυναίσθησης.
- Ψυχολογική Υποστήριξη
Στην ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών/εφήβων απώτερος στόχος είναι να διερευνηθούν οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές του παιδιού ώστε να βοηθηθεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του, να αναγνωρίσει τα συναισθήματά του, να τα διαχειριστεί καλύτερα όπως και να αλλάξει/τροποποιήσει πιθανές δυσπροσαρμοστικές σκέψεις και συμπεριφορές.
- Συμβουλευτική Γονέων
Η οικογένεια αποτελεί την πρώτη μικρή και σημαντικότερη κοινωνία, που περιλαμβάνει τους γονείς και τα παιδιά. Ο καθένας μέσα σε αυτή την κοινωνία έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και ακολουθεί τη δική του πορεία εξέλιξης, η οποία όμως επηρεάζεται από την επαφή και την αλληλεπίδραση με τους υπόλοιπους.
Ο ρόλος του γονιού μέσα στην οικογένεια είναι μια πρόκληση, καθώς είναι αυτός ο οποίος θα αναλάβει τη φροντίδα και τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Η σχέση του γονιού με το παιδί αποτελεί πρότυπο, βάσει του οποίου το παιδί θα χτίζει σχέσεις και θα συναναστρέφεται με τους γύρω του.
- Συμβουλευτική Ενηλίκων - Ψυχοθεραπεία
Η συνάντηση με ένα ψυχολόγο σε ένα πλαίσιο που προσφέρει ασφάλεια, αποδοχή, κατανόηση και εχεμύθεια σηματοδοτεί την έναρξη της ανακάλυψης του εαυτού που θα εξασφαλίσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Η γνωριμία με βαθύτερα κομμάτια του εαυτού μας και η καλύτερη κατανόηση των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς, μας προσφέρουν μείωση από τα βάσανα, τους ψυχικούς πόνους και τις ενοχλητικές συμπεριφορές. Ο μύθος ότι μόνο οι άνθρωποι που πάσχουν από μια σοβαρή ψυχική διαταραχή πηγαίνουν σε ψυχολόγο έχει αρχίσει να καταρρίπτεται.
ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Το «Κέντρο Ειδικών θεραπειών Τριανταφύλλου Όλγα» λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες απαιτήσεις του νέου σχολικού περιβάλλοντος, οργανώνει τμήματα προετοιμασίας μαθητών για την Α’ Δημοτικού. Το πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές που τελειώνουν το νηπιαγωγείο και ετοιμάζονται να φοιτήσουν την Α’ Δημοτικού την επόμενη σχολική χρονιά.
Η ομάδα αποτελείται από 6 – 8 παιδιά και στόχο έχει τη βελτίωση των γνωστικών δεξιοτήτων των παιδιών, καθώς και την προσομοίωση των κανόνων της Α΄ δημοτικού μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες και παιχνίδια.
Συγκεκριμένα περιλαμβάνει τα εξής:
- - Καλλιέργεια κινήτρου για μάθηση
- - Ενίσχυση διαπροσωπικών σχέσεων και συναισθηματικής νοημοσύνης
- - Ενίσχυση φωνολογικής επίγνωσης, απαραίτητης για την διαδικασία της ανάγνωσης και της γραφής
- - Ενίσχυση οπτικής και ακουστικής μνήμης
- - Ενίσχυση γραφοκινητικών δεξιοτήτων
- - Ενίσχυση λογικής σκέψης και προμαθηματικών εννοιών
- - Ενίσχυση λεξιλογίου και περιγραφικής ικανότητας
Οι δραστηριότητες εναλλάσονται, έτσι ώστε όλα τα παιδιά να έχουν χρόνο να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους, αλλά και να διασκεδάσουν μαζί με την ομάδα τους με δημιουργικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια.
Συνολικά, πραγματοποιούνται 13 συνεδρίες και η διάρκεια της κάθε συνάντησης είναι 1,5 ώρα. Μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά που είτε παρακολουθούν θεραπευτικά προγράμματα είτε όχι και απλά επιθυμούν την καλύτερη προετοιμασία τους για το νέο περιβάλλον του δημοτικού και την ενίσχυση των δεξιοτήτων τους.
Τα ομαδικά προγράμματα δρουν επικουρικά, εντάσσοντας το παιδί σε ομάδα και γενικεύοντας τις δεξιότητες του, πέρα από το περιβάλλον «ένας προς έναν».
Στο κάθε παιδί που θα συμμετάσχει στην ομάδα, παρέχεται δωρεάν μια εκτίμηση των ικανοτήτων του πριν την αρχή του προγράμματος από την υπεύθυνη λογοθεραπεύτρια και μια συνάντηση με τους γονείς με την ψυχολόγο του κέντρου.
Η εγκαιρη διάγνωση μιας πιθανής διαταραχής μπορεί ν ασυμβάλει καταλυτικά στη φυσιολογική ανάπτυξη του λόγου του παιδιού αποφεύγοντας δευτερογενείς σνέπειες, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, φόβο για επικοινωνία και έκφραση.
Συνεργασία με όλα τα αασφαλιστικά ταμεία.