Βιογραφικό
Η Μανουέλα Πλατάκη είναι ψυχολόγος. Ζει και εργάζεται ιδιωτικά στην Πάτρα, με άτομα, ομάδες και οικογένειες. Είναι εκπαιδεύτρια και υπεύθυνη στο 4ετές Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Συστημική Ψυχοθεραπεία του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων, στην Πάτρα. Κάτοχος Bachelor of Arts στην Ψυχολογία από το Deree College και Master of Arts στη Συμβουλευτική Ψυχολογία από το Ball State University.
Στη Συστημική Προσέγγιση εκπαιδεύτηκε αρχικά από τη Χ. Κατάκη (1979-1983) την οποία ευγνωμονεί για το πάθος της – που γίνεται πηγή έμπνευσης – και για τον χώρο που αφήνει στους μαθητές της να αναπτυχθούν και να διαφοροποιηθούν.
Στην Οικογενειακή Θεραπεία εκπαιδεύτηκε από τον Mony Elkaim (Αθήνα, 1992-1994) από τον οποίο έμαθε πώς μπορεί ως θεραπεύτρια να αισθάνεται και να είναι συγχρόνως με το μέρος του κάθε μέλους της οικογένειας – η ίδια το ονόμασε Σύγχρονη Πολυκατευθυνόμενη Μέθεξη.
Μια άλλη σημαντική επιρροή στην ψυχοθεραπευτική της εργασία ήλθε από την επαφή της με τη σκέψη και τη μέθοδο της Συστημικής Αναπαράστασης του Bert Hellinger. Η καθαρότητα των λόγων του Hellinger, η πνευματικότητα και η ειρηνικότητα που διαπερνούν το έργο του χρησίμευσαν ως πλαίσιο για να ξεκαθαρίσει και να τοποθετήσει τις δικές της σχετικές ιδέες και ερωτήματα.
Τέλος, στη διαμόρφωση της ψυχοθεραπευτικής της ταυτότητας, καταλυτικό ρόλο είχε η προσωπική της ψυχοθεραπεία - αρχικά συστημικής κατεύθυνσης με τη Χ. Κατάκη και αργότερα ψυχαναλυτικής με τον Ε.Γ. Ασλανίδη.
Στην έως τώρα προσωπική της σύνθεση η έννοια της Συμφιλίωσης είναι κεντρική και αποτελεί την ουσία της ψυχοθεραπείας, γίνεται δε, εν πολλοίς, εφικτή μέσω της θεραπευτικής σχέσης: συμφιλίωση με τον εαυτό, με τον Άλλο, με την ιστορία και το παρελθόν μας και τελικά συμφιλίωση με το Μέλλον, με όλα όσα πρόκειται να έρθουν (αναλυτικότερα, δες ανακοίνωσή της με τίτλο «Συμφιλίωση και Ψυχοθεραπεία» στο Εργαστήριο ή στο περιοδικό Μετάλογος, τευχ. 13, σελ. 46-54).
Η Μ. Πλατάκη έχει επίσης εκπαιδευτεί στην Τραυματοθεραπεία: Απευαισθητοποίηση και Επεξεργασία μέσω των οφθαλμικών κινήσεων (EMDR), εκπαιδευτής Udi Oren, (Αθήνα 2004-2005).
Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα του Εργαστηρίου.
Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ), της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA), και του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας (EAP).