ΜΠΟΝΤΙΩΤΗ ΕΛΕΝΗ

Βασ.Σοφίας 52, Αττική - Ιλίσια 11528
210 7248222
Fax: 210 7248222
Νομός, Αττική
6936 103008 ebontioti@gmail.com

Βιογραφικό

Χειρουργός Ορθοπαιδικός MD, PhD

Σπουδές

Πτυχίο Ιατρικής Σχολής, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών -Ε.Κ.Π.Α. (1989)
Τίτλος Ειδικότητας στην Ορθοπαιδική, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (1999)
Διδακτορική Διατριβή/ PhD. Θέμα: «Τελικο-πλάγια συρραφή νεύρου. Πειραματική μελέτη στο άνω άκρο του ποντικού» (End-to-side nerve repair. A study in the forelimb of the rat) Hand Surgery, Dept. of Clinical Sciences in Malmö, Sweden, Lund University (2006)
Επαγγελματική Σταδιοδρομία
Ειδικότητα Γενικής Χειρουργικής στην Α' Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών (1990-1992)
Υπηρεσία Υπαίθρου, Περιφερειακό Αγροτικό Ιατρείο Λιγοψάς Ιωαννίνων, με απόσπαση στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Π.Γ.Ν.Ι.Χατζηκώστα (Οκτώβριος 1992 – Απρίλιος 1994)
Ειδικότητα Ορθοπαιδικής στην Α΄Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Αγ. Σοφία (Απρίλιος 1994 – Απρίλιος 1995)
Ειδικότητα Ορθοπαιδικής στην Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (Σεπτέμβριος 1995 – Σεπτέμβριος 1999)
Μεταπτυχιακές σπουδές στην κλινική χεριού του Πανεπιστημίου Lund, Malmö, Sweden (Visiting Orthopaedic Surgeon, Handkirurgika Kliniken, Malmö, Sweden (1999-2000)
Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Συνεργάτης στο τμήμα Χειρουργικής Χεριού – Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών (2001-2002)
Ορθοπαιδικός χειρουργός, εξωτερικός συνεργάτης στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο (2004 – σήμερα)

Ερευνητικό Έργο
Συμμετοχή σε ερευνητικό έργο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, με θέμα την αντιμετώπιση της οστεονέκρωσης της μηριαίας κεφαλής (1995-1999)
Συμμετοχή σε επιστημονική αποστολή με υπεύθυνο φορέα την Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και θέμα: ' Έλεγχος και καταγραφή εμφάνισης σκολιώσεως σε μαθητές δημοτικών σχολείων στην Βορειοδυτική και Κεντρική Ελλάδα' (1995)
Επισκέπτρια Ερευνήτρια στο τμήμα χειρουργικής χεριού στο Πανεπιστήμιο του Lund, Σουηδία (Visiting Associate research fellow, Department for Hand Surgery, Malmö, Sweden) (2000-2005).
Μέλος της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Lund. 'Peripheral nerve injuries: From signal transduction to socio-economical consequences', Research project at the Medical Faculty, Lund University, 2001 – σήμερα (www.hand.mas.lu.se)
Διδακτικό Έργο

Έμμισθη
ΤΕΙ Αθήνας. Επιστημονικός και εργαστηριακός συνεργάτης. Διδασκαλία των θεωρητικών ή/και εργαστηριακών μαθημάτων της Ανατομίας, Ορθοπαιδικής, Πρώτων Βοηθειών και Ιατρικής Αποκατάστασης (2006-σήμερα)
Άμισθη
Συμμετοχή σε μετεκπαιδευτικά μαθήματα της Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πρόγραμμα εκπαίδευσης ιατρών του τμήματος (1994-1999)
Επιβλέπουσα – Εκπαιδεύτρια και μέλος οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής στα 10ο -25ο σεμινάρια μικροχειρουργικής της Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1995-2003)
Επιβλέπουσα – εκπαιδεύτρια στα 2ο & 3ο σεμινάρια αρθροσκοπικής χειρουργικής και αθλητικών κακώσεων της Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Εισηγήτρια στον Βασικό Κύκλο Μετεκπαιδευτικών μαθημάτων του τμήματος χεριού της ΕΕΕΦ, στο πλαίσιο συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των φυσικοθεραπευτών, με ειδικό αντικείμενο το άνω άκρο (2009-)
Εκπαιδεύτρια Πρώτων Βοηθειών σε σεμινάρια BLS & AED. Full BLS & AED Instructor, member of ERC

Συγγραφικό Έργο
Συγγραφή 3 κεφαλαίων σε εκπαιδευτικά συγγράμματα
Συγγραφή 3 κεφαλαίων σε ξενόγλωσσα επιστημονικά συγγράμματα

Δημοσιεύσεις – Ανακοινώσεις
Δεκαεπτά (17) δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, με 109 ετεροαναφορές σε 5 από αυτά
Σαράντα πέντε (45) ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια
Προσκεκλημένος Ομιλητής
Σε δύο ελληνικά και δύο διεθνή συνέδρια
Επιστημονικές Εταιρείες & Επιτροπές
Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής (1998 – σήμερα)
Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού (1998 – σήμερα)
Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας (1998 – σήμερα)
Κριτής επιστημονικών άρθρων προς δημοσίευση σε ξενόγλωσσα περιοδικά
Μέλος της Federation of the European Societies for Surgery of the Hand (FESSH) (2004 - σήμερα)
Μέλος του European Resuscitation Council, ως BLS/AED Full Instructor (2008- σήμερα)
Μέλος Οργανωτικής και Επιστημονικής επιτροπής σε σεμινάρια μικροχειρουργικής και αρθροσκοπικής χειρουργικής, καθώς και σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια

Κοινωνικό Έργο
Ως μέλος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Αναζωογώνησης(ERC) εθελοντική διδασκαλία Πρώτων Βοηθειών σε πολίτες ανά την Ελλάδα (2008-σήμερα)
Κλινικά και Ερευνητικά Ενδιαφέροντα
Κακώσεις βραχιονίου πλέγματος
Κακώσεις περιφερικών νεύρων και λειτουργική αποκατάσταση
Παθήσεις και χειρουργική άνω άκρου
Κινητική / Κινηματική του άνω άκρου
Οστεονέκρωση μηριαίας κεφαλής
Ορθοπαιδική Παίδων
Αθλητικές κακώσεις

Υπηρεσίες

Το Ιατρείο του «Άνω Άκρου» στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, σκοπό έχει την έγκαιρη διάγνωση και την ορθή και άμεση αντιμετώπιση των απλών ή σύνθετων τραυματισμών και παθήσεων του άνω άκρου, με στόχο την καλύτερη δυνατή αποκατάσταση της λειτουργικότητας αυτού του πολύ χρήσιμου εργαλείου του ανθρωπίνου σώματος που καλείται χέρι.

Παθήσεις του Ανω Άκρου
Η χειρουργική του Άνω Άκρου είναι εξειδίκευση της ορθοπαιδικής ειδικότητας και ασχολείται με την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση οξέων και χρονίων παθήσεων και τραυμάτων του χεριού και του άνω άκρου. Η μικροχειρουργική είναι χειρουργική τεχνική που χρησιμοποιεί μικροσκόπιο, μικροεργαλεία και μικροράμματα.

Οι παθήσεις του Άνω Άκρου είναι δυνατόν να οφείλονται σε:

- Υπέρχρηση αυτού, όπως τενοντίτιδες και τενοντοελυτρίτιδες
- Πιέσεις περιφερικών νεύρων, για παράδειγμα σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, ωλένια νευρίτιδα ή σύνδρομο θωρακικής εξόδου
- Εκφυλιστικές αλλοιώσεις λόγω χρήσης και ηλικίας όπως η περιαρθρίτιδα του ώμου ή η αρθρίτιδα της βάσης 1ου μετακαρπίου, αλλά και λόγω συστηματικών παθήσεων όπως το ρευματοειδές χέρι
- Σε νεοπλασίες καλοήθεις ή και κακοήθεις, για παράδειγμα γάγγλια, γιγαντοκυτταρικός όγκος, όγκοι των νεύρων και
- Σε συγγενείς διαφοροποιήσεις όπως συνδακτυλία, κλινοδακτυλία

Οι τραυματισμοί του άνω άκρου μπορεί να αφορούν στα οστά, αλλά και στους μύες, τους τένοντες, τα αγγεία και τα νεύρα, όπως για παράδειγμα:

-Κατάγματα
-Ανοικτά τραύματα
-Ακρωτηριασμοί
-Διατομές τενόντων, αγγείων και νεύρων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Αυτό το κάνουμε για να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς χρησιμοποιούν οι επισκέπτες τον ιστότοπό μας και να σας προσφέρουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία. Συνεχίζοντας αποδέχεστε τους όρους χρήσης.