Νόσος Αλτσχάιμερ χωρίς συμπτώματα: Γιατί ο εγκέφαλος ορισμένων ανθρώπων είναι ανθεκτικός στη νόσο

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα του εγκεφάλου απέναντι στην εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ; Ένας ειδικός εξηγεί πώς θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε τη φθορά του εγκεφάλου 

Ορισμένα άτομα φαίνεται να είναι πιο ανθεκτικά στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ, παρά το γεγονός ότι έχουν τα βιολογικά χαρακτηριστικά της νόσου. Για προφανείς λόγους, οι επιστήμονες ενδιαφέρονται πολύ για τη μελέτη αυτής της ιδιαίτερης ομάδας ανθρώπων.


Η νόσος Αλτσχάιμερ, η πιο κοινή μορφή άνοιας, θεωρείται ότι ξεκινά εξαιτίας της συσσώρευσης δύο πρωτεϊνών στον εγκέφαλο: του αμυλοειδούς και του tau. Μόλις συσσωρευτούν αυτές οι πρωτεΐνες, για λόγους που δεν έχουν καθοριστεί ακόμη, γίνονται τοξικές για τα εγκεφαλικά κύτταρα (τους νευρώνες) και τα κύτταρα αυτά αρχίζουν να πεθαίνουν. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι αναπτύσσουν συμπτώματα, όπως η απώλεια μνήμης.


Αυτά τα αλυσιδωτά φαινόμενα είναι ήδη γνωστά στην ερευνητική κοινότητα και αποκαλύπτουν τον τρόπο που η νόσος εξελίσσεται στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, υπάρχει και ένα ποσοστό ατόμων που αποδεικνύονται πιο ανθεκτικά σε αυτή την εξέλιξη. Ποιοι είναι ο λόγοι, όμως, γι’ αυτό; Ο Δρ Michael Hornberger, καθηγητής Εφαρμοσμένης Έρευνας για την Άνοια στο University of East Anglia εξηγεί αυτό το φαινόμενο, αναλύοντας τα αποτελέσματα νεότερης μελέτης, με άρθρο του στο The Conversation.


Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Acta Neuropathologica Communications, διερευνήθηκε εάν τα γονίδιά μας μπορούν να επηρεάσουν το πόσο ανθεκτικοί είμαστε απέναντι στα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ, όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Γι’ αυτό, οι επιστήμονες εξέτασαν τους εγκεφάλους τριών ομάδων ανθρώπων. Η πρώτη ομάδα περιελάμβανε άτομα που είχαν πεθάνει από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Στη δεύτερη συμπεριλήφθηκαν υγιείς άνθρωποι που πέθαναν από φυσικά αίτια. Και η τρίτη περιλάμβανε ανθρώπους που είχαν υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών που ευνοούν την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο αλλά δεν εμφάνισαν ποτέ συμπτώματα της νόσου κατά τη διάρκεια της ζωής τους – ή τουλάχιστον δεν είχαν κάποια επίσημη διάγνωση. Για την τελευταία ομάδα, οι ερευνητές θεωρούσαν ότι ήταν ανθεκτική στη νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς ναι μεν είχαν τις πρωτεΐνες στον εγκέφαλό τους, αλλά δεν είχαν συμπτώματα ή διάγνωση κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Πηγή

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Αυτό το κάνουμε για να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς χρησιμοποιούν οι επισκέπτες τον ιστότοπό μας και να σας προσφέρουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία. Συνεχίζοντας αποδέχεστε τους όρους χρήσης.