Κάψιμο από τον ήλιο: τι να βάλω;

Όλοι έχουμε καεί από τον ήλιο κάποια στιγμή στην ζωή μας, όμως τι συμβαίνει πραγματικά στο σώμα μας όταν εκτεθούμε πολύ στον ηλιακή ακτινοβολία; 

Τι είναι το ηλιακό έγκαυμα;

Το ηλιακό έγκαυμα είναι η φυσική αντίδραση του σώματός σε βλάβες που προκαλούνται από την υπερβολική υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Το αποτέλεσμα είναι να καταστρέφεται το εξωτερικό στρώμα του δέρματος, που ονομάζεται επιδερμίδα.

Πώς θα καταλάβω το κάψιμο από τον ήλιο;

Τα συμπτώματα και τα σημάδια του ηλιακού εγκαύματος εμφανίζονται συνήθως 2-6 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο, κορυφώνονται εντός 24 ωρών και εξασθενούν μέσα σε περίπου 48 ώρες. Οι σοβαρές περιπτώσεις διαρκούν περισσότερο.

Για να βοηθήσετε στην επούλωση και να ανακουφιστείτε από το αίσθημα κνησμού είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τη θεραπεία για το ηλιακό έγκαυμα μόλις παρατηρήσετε τα συμπτώματα.


Συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

Ερυθρό δέρμα

Ζεστό στην αφή δέρμα

Πόνος, ευαισθησία, φαγούρα

Πρήξιμο

Μικρές φουσκάλες με υγρό

Συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, πυρετός, ναυτία και κόπωση, μπορεί να εμφανιστούν εάν το ηλιακό έγκαυμα είναι σοβαρό.

Σε ποιες περιοχές του σώματος συνήθως εμφανίζεται;

Τα πιο κοινά σημεία που καίγονται περισσότερο από τον ήλιο είναι:

Κεφάλι

Λαιμός

Ώμοι

Πλάτη

Χέρια

Η χρήση καπέλων με φαρδύ γείσο και τα μακρυμάνικα πουκάμισα ή μπλούζες μπορούν να σας βοηθήσουν στην προστασία αυτών των σημείων.


Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλα μέρη στο σώμα όπου είναι πιο σπάνιο αλλά όχι απίθανο να καείτε, όπως τα αυτιά, τα μάτια, τα χείλη, οι μασχάλες, το πίσω μέρος του γονάτου και το πάνω μέρος του ποδιού.


Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιήστε επαρκή ποσότητα αντηλιακού σε όλα τα μέρη του σώματος σας.

Πώς να φύγει το κάψιμο από τον ήλιο;

Συνήθως τα ηλιακά εγκαύματα πρώτου και δευτέρου βαθμού μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Λάβετε γρήγορα μέτρα για να αποτρέψετε το ξεφλούδισμα:


Κάντε δροσερά ντους αρκετές φορές μέσα στη μέρα, προκειμένου να ανακουφιστείτε. Σκουπίστε τα σημεία ταμποναριστά, αφήνοντας λίγο νερό πάνω σας. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε την κρέμα σας για να κλειδώσετε την υγρασία.

Εφαρμόστε τοπικά τζελ και κρέμες after sun με ενυδατικά και αναπλαστικά συστατικά ή τζελ αλόης βέρα.

Εάν το έγκαυμα είναι ενοχλητικό μπορείτε να πάρετε κάποιο αντιφλεγμονώδες σκεύασμα από το φαρμακείο, για να μειώσετε τυχόν πρήξιμο, ερυθρότητα και ενόχληση.

Πίνετε αρκετό νερό. Το έγκαυμα προκαλεί αφυδάτωση.

Κάψιμο από τον ήλιο: φυσική αντιμετώπιση

Εάν δεν έχετε την δυνατότητα να προμηθευτείτε άμεσα μια κρέμα ή αλοιφή για ηλιακό έγκαυμα, μπορείτε να ανακουφίσετε τον πόνο με κάποια φυσικά συστατικά.

Γιαούρτι για κάψιμο από τον ήλιο

Σίγουρα ξέρεις ότι το γιαούρτι βοηθάει στο ηλιακό έγκαυμα, αλλά γνωρίζεις ότι πρέπει να είναι άπαχο; Το άπαχο γιαούρτι δεν περιέχει λιπαρά και έτσι δεν παγιδεύει τη θερμότητα στο εσωτερικό της επιδερμίδας. Επίσης προσφέρει πλούσια ενυδάτωση καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό.

Αλόη για κάψιμο από τον ήλιο

Η αλόη χρησιμοποιείται πολύ συχνά για την ανακούφιση του ηλιακού εγκαύματος. Φροντίστε να έχετε πάντα ένα φυτό αλόης στο σπίτι σας, μιας και το τζελ της μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο σε μια τέτοια περίπτωση. Ωστόσο, επειδή δεν είναι και τόσο εύκολο να την κουβαλήσεις μαζί σου στις διακοπές, θα βρεις εύκολα πολλά προϊόντα με τζελ αλόης, ακριβώς για αυτό το σκοπό!

Κεραλοιφή για κάψιμο από τον ήλιο

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν την κεραλοιφή σαν πανάκεια, μιας και μπορεί να φανεί  χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις, όπως δερματικοί ερεθισμοί αλλά και εγκαύματα!


Χαμομήλι

Το τσάι χαμομηλιού μπορεί να καταπραΰνει το ηλιακό έγκαυμα. Βράστε το τσάι και αφήστε το να κρυώσει. Έπειτα μουλιάστε μια πετσέτα και αφήστε την πάνω στην καμένη περιοχή, σαν κομπρέσα.


Σε πόσες μέρες φεύγει το κάψιμο από τον ήλιο;

Τα ήπια ηλιακά εγκαύματα συχνά υποχωρούν μέσα σε λίγες μέρες έως και μία εβδομάδα. Τα πιο σοβαρά ηλιακά εγκαύματα, ωστόσο, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν.


Εάν παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας αρχίσει να ξεφλουδίζει μην το πειράξετε, καθώς μπορεί να προκαλέσετε περαιτέρω ζημιά.

Λάβετε υπόψη πως παρόλο που τα ηλιακά εγκαύματα κρατούν λίγες ημέρες, η βλάβη στο DNA των κυττάρων είναι μόνιμη. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις περιλαμβάνουν την πρόωρη γήρανση, τις ρυτίδες, τις ηλιακές κηλίδες και άλλες πιο σοβαρές παθήσεις του δέρματος.

Να θυμάστε πως ένα μόνο ηλιακό έγκαυμα με φουσκάλες στην παιδική ηλικία ή την εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής δερματικής βλάβης αργότερα, επομένως η πρόληψη ενός ηλιακού εγκαύματος είναι πολύ σημαντική.

Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο που όλοι οι ειδικοί επιμένουν για τη σωστή χρήση του αντηλιακού. Μην ξεχνάτε τη συχνή ανανέωσή του και την αποφυγή στην έκθεση στον ήλιο κατά τις επικίνδυνες μεσημεριανές ώρες.


Πηγή

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Αυτό το κάνουμε για να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς χρησιμοποιούν οι επισκέπτες τον ιστότοπό μας και να σας προσφέρουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία. Συνεχίζοντας αποδέχεστε τους όρους χρήσης.