Υπογλυκαιμία: Τα σημεία-κλειδιά για τη σωστή αντιμετώπιση

Η υπογλυκαιμία πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση η οποία απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

Μπορεί η υπογλυκαιμία να σχετίζεται συχνά με τον διαβήτη αλλά και διάφορα φάρμακα και άλλες ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.


Σύμφωνα με τους ειδικούς της www.mayoclinic.org η υπογλυκαιμία είναι ιδιαίτερα συχνή στους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1 και διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν ινσουλίνη. Σύμφωνα με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, ως υπογλυκαιμία ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία η γλυκόζη πλάσματος είναι χαμηλότερη των 70mg/dl, με ή χωρίς συμπτώματα. Βάσει αυτού του ορίου, η υπογλυκαιμία χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: Επίπεδο 1 (ελαφριά – ήπια), 2 (σημαντική) και 3 (σοβαρή).


Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Χλωμή όψη

Τρέμουλο

Εφίδρωση

Πονοκέφαλος

Πείνα ή ναυτία

Ακανόνιστος ή γρήγορος καρδιακός παλμός

Κούραση

Ευερεθιστότητα ή άγχος

Δυσκολία συγκέντρωσης

Ζάλη

Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα των χειλιών, της γλώσσας ή του μάγουλου

Όταν η υπογλυκαιμία επιδεινώνεται, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Απώλεια συντονισμού, σύγχυση

Μπερδεμένη ομιλία με κακή άρθρωση λέξεων και εκφορά λόγου

Θολή όραση

Εφιάλτες στον ύπνο

Η σοβαρή υπογλυκαιμία μπορεί να προκαλέσει:

Απώλεια συνείδησης

Επιληπτικές κρίσεις

Πότε να δείτε γιατρό

Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν:

Έχετε συμπτώματα υπογλυκαιμίας και δεν έχετε διαβήτη

Έχετε διαβήτη και η υπογλυκαιμία δεν υποχωρεί

Υπογλυκαιμία: Αντιμετώπιση

Για να αντιμετωπίσετε μια κρίση υπογλυκαιμίας οι ειδικοί συνιστούν:

Καταναλώστε ή πιείτε 15 έως 20 γραμμάρια υδατανθράκων ταχείας δράσης όπως είναι τα ζαχαρούχα τρόφιμα ή ποτά χωρίς πρωτεΐνη ή λίπος που μετατρέπονται εύκολα σε ζάχαρη στο σώμα: χυμός φρούτων, αναψυκτικά (όχι διαίτης), μέλι ή ζαχαρούχα γλυκά.

Ελέγξτε ξανά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα 15 λεπτά μετά. Εάν εξακολουθούν να είναι κάτω από 70 mg/dL (3,9 mmol/L), φάτε ή πιείτε άλλα 15 έως 20 γραμμάρια υδατάνθρακα ταχείας δράσης και ελέγξτε ξανά το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας σε 15 λεπτά. Επαναλάβετε αυτά τα βήματα μέχρι το σάκχαρο του αίματος να είναι πάνω από 70 mg/dL (3,9 mmol/L).


Φάτε ένα σνακ ή ένα γεύμα. Μόλις το σάκχαρο επανέλθει στις κανονικές τιμές η κατανάλωση ενός υγιεινού σνακ ή γεύματος μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή νέας πτώσης του σακχάρου και να αναπληρώσει τα αποθέματα γλυκογόνου του σώματος.


Πηγή

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Αυτό το κάνουμε για να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς χρησιμοποιούν οι επισκέπτες τον ιστότοπό μας και να σας προσφέρουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία. Συνεχίζοντας αποδέχεστε τους όρους χρήσης.