Τα συχνά κρυολογήματα αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας – Τι έδειξε έρευνα

Έναν απρόσμενο παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση άνοιας και την έκπτωση των γνωστικών ικανοτήτων αναδεικνύει πρόσφατη μελέτη


Η ανάγκη για προστασία από τους ιούς που προκαλούν τα κρυολογήματα του χειμώνα και τη γρίπη ίσως είναι μεγαλύτερη απ’ όσο φανταζόμασταν, και όχι μόνο γιατί η μεγάλη συχνότητα αυτών των λοιμώξεων μπορεί να γίνει αιτία για την εμφάνιση ιγμορίτιδας


Σύμφωνα με μελέτη που διενέργησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tulane, το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια και τα Εθνικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας και δημοσιεύεται στο Brain, Behavior and Immunity, οι υποτροπιάζουσες αναπνευστικές λοιμώξεις πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο άνοιας και άλλων τύπων γνωστικής εξασθένησης.


Μελετώντας την πορεία της γήρανσης σε αρσενικά ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι επαναλαμβανόμενες, παροδικές ενεργοποιήσεις της φλεγμονώδους απόκρισης κατά τον ήπιο βαθμό που προκαλεί μια γρίπη ή ένα εποχιακό κρυολόγημα, προκάλεσαν διαταραχές στη νοητική λειτουργία και διακοπές στην επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων.


Η Δρ Elizabeth Engler-Chiurazzi, επίκουρη καθηγήτρια νευροχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tulane και επικεφαλής συγγραφέα της πρώτης που μοντελοποίησε τις επαναλαμβανόμενες, παροδικές λοιμώξεις σε ποντίκια για να εξετάσει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στη λειτουργία και την υγεία του εγκεφάλου, δήλωσε για τα ευρήματα:


«Μας ενδιέφερε να διερευνήσουμε αν οι διαφορές στο ιστορικό λοιμώξεων θα μπορούσαν να εξηγήσουν, τουλάχιστον εν μέρει, τις διαφορές στα ποσοστά άνοιας που παρατηρούμε στον πληθυσμό.


Τα ποντίκια της μελέτης ήταν ενήλικα κοντά στη μέση ηλικία με άθικτες τις (γνωστικές) ικανότητές του και όμως, όταν εκτέθηκαν σε παροδικές αυξήσεις της φλεγμονής, εμφάνισαν ασθενέστερη μνήμη και οι νευρώνες τους υπολειτουργούσαν.


»Τα ποντίκια βίωσαν επανειλημμένως προσομοιώσεις μόνο της παροδικής φλεγμονής από ασθένεια, οπότε το γεγονός ότι παρατηρήσαμε βλάβες ήταν εκπληκτικό.

Οι επιδράσεις ήταν ανεπαίσθητες, αλλά γι’ αυτό βρίσκω τα αποτελέσματα σημαντικά: Σε έναν άνθρωπο, οι γνωστικές βλάβες από παρόμοιο αριθμό φλεγμονωδών εμπειριών μπορεί να μην είναι αισθητές στην καθημερινότητά του, αλλά θα μπορούσαν να έχουν σωρευτικές επιπτώσεις στον γηράσκοντα εγκέφαλο».


Στον απόηχο της πανδημίας COVID-19

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, το γεγονός ότι για τις βλάβες στα πειραματόζωα ήταν αρκετά πέντε μόλις παροδικά επεισόδια φλεγμονής, η γνωστική υποβάθμιση στους ανθρώπους μπορεί να είναι ισχυρότερη, δεδομένου ότι οι λοιμώξεις και οι φλεγμονώδεις αποκρίσεις είναι σημαντικά συχνότερες στους ανθρώπους συγκριτικά με τα τρωκτικά.


Επιπλέον, τα ευρήματα μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη διαμόρφωση προτύπων περίθαλψης και αντιμετώπισης των λοιμώξεων στους ηλικιωμένους και σε όσους διατρέχουν κίνδυνο άνοιας.


Και είναι ίσως ακόμα σημαντικότερο υπό το πρίσμα της πανδημίας COVID-19 και της συνεχιζόμενης έρευνας γύρω από τις επιπτώσεις του συνδρόμου long-COVID.


Σύμφωνα με τη Δρ Engler-Chiurazzi, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση του πώς οι λοιμώξεις επηρεάζουν τον εγκέφαλο καθώς και πώς μπορεί να μειωθεί το αρνητικό αυτό αντίκτυπο.


«Το μεγαλύτερο κέρδος από αυτή την έρευνα, κατά τη γνώμη μας, είναι η σημασία του να παραμένουμε όσο το δυνατόν πιο υγιείς και απαλλαγμένοι από λοιμώξεις» δήλωσε.


ΠΗΓΗ – ygeiamou.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Αυτό το κάνουμε για να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς χρησιμοποιούν οι επισκέπτες τον ιστότοπό μας και να σας προσφέρουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία. Συνεχίζοντας αποδέχεστε τους όρους χρήσης.