Πότε ξεκινούν οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο της μήτρας – Τι θα γίνει στις απομακρυσμένες περιοχές
Περίπου 2.432.000 γυναίκες, ηλικίας από 21 έως 65 ετών, θα ξεκινήσουν από τις αρχές Μαρτίου να λαμβάνουν μήνυμα στο κινητό τους για τον προγραμματισμό του ραντεβού τους για δωρεάν εξέταση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Η ημερομηνία ανακοινώθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Αθήνα.
Αυτό που προβλημάτισε του ειδικούς, είναι η πλήρης κάλυψη του ελληνικού πληθυσμού.
«Είναι σημαντικό να μην υπάρχουν ανισότητες στην κάλυψη του πληθυσμού. Είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι γυναίκες που προβλέπονται από το πρόγραμμα», ανέφερε ο Θεόδωρος Αγοραστός, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας.
Ωστόσο, η κυρία Αγαπηδάκη ανέφερε ότι το πρόβλημα αυτό έχει λυθεί!
Self-sampling και κινητές ομάδες υγείας στις απομακρυσμένες περιοχές
Σύμφωνα με όσα είπε η κ. Αγαπηδάκη, το πρόβλημα με τις εξετάσεις στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, θα λυθεί τόσο με τις κινητές ομάδες υγείας (ΚΟΜΥ), οι οποίες θα μπορούν να πηγαίνουν σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές και να κάνουν μαζικά δειγματοληψίες.
Επίσης, στα σημεία που δεν μπορούν να φτάσουν ούτε οι ΚΟΜΥ, οι γυναίκες θα μπορούν να κάνουν αυτοδειγματολειψία ή self-sampling.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχει ένα ειδικό kit, το οποίο θα μπορεί να προμηθευτεί η γυναίκα, με το οποίο λαμβάνει μόνη της δείγμα από τον κόλπο.
Ακολούθως, το δείγμα αυτό θα το αποστέλλει στο πιστοποιημένο εργαστήριο για HPV DNA test.
«Αυτό που ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη είναι μία εξαιρετική λύση για ένα μεγάλο πρόβλημα που είχε προκύψει. Μάλιστα, το self-sampling, δηλαδή η λήψη δείγματος από τη γυναίκα (προσοχή, όχι self test) εφαρμόζεται σε πολλές χώρες με υψηλή αποτελεσματικότητα», σχολιάζει ο κ. Αγοραστός.
Η εφαρμογή του self-sampling τα τελευταία χρόνια στη Σουηδία οδηγεί σε ταχύτερη εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.
Μάλιστα, μόλις την περασμένη εβδομάδα, στον Λευκό Οίκο έγινε σύγκλιση όλων των αρμόδιων υγειονομικών φορέων και αποφασίστηκε ότι θα ξεκινήσει άμεσα self-sampling σε 25 Πολιτείες, προκειμένου να μειωθεί η επίπτωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες.
Στόχος της χώρα μας, πάντως, πέρα από το να σώσει ζωές, είναι να εναρμονιστεί με την παγκόσμια και ευρωπαϊκή στρατηγική, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων:
Το 70% των γυναικών να εξετασθεί προληπτικά για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με ένα τεστ υψηλής ακριβείας (HPV testing) σε ηλικία 35 ετών και ξανά σε ηλικία 45 ετών,
Tο 90% των γυναικών με (προ)καρκίνο τραχήλου μήτρας να τύχει ενδεδειγμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης και υποστηρικτικής φροντίδας.
Γιατί είναι σημαντικό το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας
Αν ο καρκίνος διαγνωστεί στα πρώτα στάδια, οι πιθανότητες επιβίωσης αυξάνονται εκθετικά, ενώ πραγματοποιούνται λιγότερα ή και καθόλου χειρουργεία και η θεραπεία που ακολουθείται είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, πιο ήπια.
Κι αυτό διότι ο καρκίνος στα πρώτα στάδια σπάνια δίνει μεταστάσεις, οι οποίες είναι επικίνδυνες για τη ζωή του ασθενούς.
Στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2030, σημαντικό θεωρείται, επίσης, το 90% των κοριτσιών μέχρι 15 ετών να έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της μόλυνσης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).
«Το εμβόλιο είναι η κατεξοχήν πρόληψη του καρκίνου της μήτρας και ενώ θα έπρεπε να πλησιάζουμε το 90% της κάλυψης στα κορίτσια στη χώρα μας, είμαστε ακόμα στο 50%. Εκεί θα πρέπει η πολιτεία να κάνει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ώστε να πείσει τους γονείς να εμβολιάσουν αγόρια και κορίτσια. Τόσο το HPV test, όσο και το εμβόλιο, θα πρέπει να προωθηθούν ως δράσεις από την πολιτεία», λέει ο κ. Αγοραστός.
Ποιες γυναίκες δικαιούνται δωρεάν έλεγχο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Ωφελούμενες της δράσης είναι οι ελληνίδες πολίτες και οι γυναίκες πολίτες λοιπών χωρών που διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια και πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:
ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 21 και 65 ετών,
διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ),
δεν έχουν υποστεί, μερική ή ολική, υστερεκτομή λόγω καρκίνου,
δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκινική νόσο του τραχήλου της μήτρας τύπου C 53.0, 1, 8, 9,
δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του σώματος της μήτρας τύπου C 54.0, C 55.0,
δεν έχουν διενεργήσει εξέταση PAP-TEST, κατά τα 3 ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης υλοποίησης της δράσης,
εφόσον ανήκουν στην ηλιακή υπό-ομάδα μεταξύ 21 και 29 ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα 3 ημερολογιακά έτη που προηγούνται του έτους κατά το οποίο υλοποιείται η δράση,
εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ 30 και 65 ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα 5 ημερολογιακά έτη που προηγούνται του έτους κατά το οποίο υλοποιείται η δράση.