Πώς αντιμετωπίζουμε τα τσιμπήματα του καλοκαιριού με φυσικό τρόπο
Το καλοκαίρι είναι η εποχή που συνοδεύεται συχνότερα από το τσίμπημα διαφόρων εντόμων ή ακόμα και θαλάσσιων οργανισμών. Τα κουνούπια, οι μέλισσες και οι σφήκες στη στεριά ενώ οι τσούχτρες, οι μέδουσες, οι αχινοί, οι δράκαινες και οι σκορπίνες στη θάλασσα είναι οι συνηθέστεροι δράστες για τα τσιμπήματα και κεντρίσματα του καλοκαιριού.
Αν και το θεμιτό είναι να τα αποφύγουμε, πολλές φορές συμβαίνουν, γιαυτό και καλό θα είναι να είμαστε προετοιμασμένοι και ενημερωμένοι για την αντιμετώπισή τους, ιδιαίτερα όταν αυτά συμβαίνουν στις διακοπές μας.
Αν δεν είστε αλλεργικοί ή δεν αντιμετωπίζετε κάποιο άλλο πρόβλημα, υπάρχουν φυσικοί τρόποι να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα των τσιμπημάτων, πολλές φορές με απλά υλικά που βρίσκονται εύκολα στην κουζίνα σας.
Τσίμπημα κουνουπιού ή σκνίπας
Μην ξύνετε την περιοχή του τσιμπήματος γιατί έτσι μπορεί να μολυνθεί.
Βάλτε μια κομπρέσα δροσερή με ξυδόνερο (αναλογία 1 μέρος ξύδι και 3 νερό) για να καταπραΰνει τον κνησμό. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε με κομπρέσα με μαγειρική σόδα. Πάρτε ένα ποτήρι νερό και διαλύστε σε αυτό 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα. Βουτήξτε μέσα στο νερό μια καθαρή πετσέτα και βάλτε τη στο τσίμπημα.
Ή πάρτε ένα λεμόνι από το ψυγείο και κόψτε το στη μέση. Βάλτε το κατευθείαν πάνω στο τσίμπημα και θα σταματήσετε με αυτόν τον τρόπο τη φαγούρα.
Τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα
Το τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας προκαλεί πρήξιμο και κοκκίνισμα στην περιοχή του τσιμπήματος.
Το κεντρί της μέλισσας ή της σφήκας που πιθανότατα έχει παραμείνει μέσα στο δέρμα, πρέπει να αφαιρεθεί. Χρησιμοποιήστε ένα απολυμασμένο τσιμπιδάκι ή μια καρφίτσα.
Ξεπλύνετε καλά την περιοχή με νερό και σαπούνι.
Χρησιμοποιήστε αμμωνία ώστε να ανακουφιστείτε από τον πόνο, ενώ για να μειωθεί το πρήξιμο, τοποθετήστε πάνω στο τσίμπημα κομπρέσα με αμμωνία. Επίσης, μισό κρεμμύδι επάνω σε τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας, αφού αφαιρεθεί το κεντρί των εντόμων, ανακουφίζει σημαντικά από την ενόχληση.
Επίσης αν κάποιος τρίψει το δέρμα του με φύλλα μολόχας, θα ανακουφιστεί από τσιμπήματα, δαγκώματα και κνησμούς.
Αχινός: Πώς βγάζουμε τα αγκάθια
Πώς βγαίνουν τα αγκάθια του αχινού;
Καθαρίστε την περιοχή με λίγο οινόπνευμα ή και με λίγο νερό (κατά προτίμηση ζεστό γιατί βοηθά στην απομάκρυνση των αγκαθιών).
Με ένα βαμβάκι που έχετε εμβαπτίσει στο λάδι περάστε αρκετές φορές την περιοχή όπου έχουν εισχωρήσει οι βελόνες. Το δέρμα θα μαλακώσει και οι βελόνες θα βγουν προς τα έξω.
Με ένα τσιμπιδάκι καθαρό ή με μια βελόνα που θα έχετε πρώτα «κάψει», βγάλτε τα αγκάθια ένα-ένα. Απολυμάνετε την περιοχή με οινόπνευμα.
Τσίμπημα μέδουσας ή τσούχτρας
Απομακρύνετε τυχόν πλοκάμια που έχουν κολλήσει πάνω στο δέρμα γεμίζοντας τη χούφτα σας με άμμο και τρίβοντας το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα για να τα ξεκολλήσετε.
Ξεπλύνετε την περιοχή με άφθονο νερό (θαλασσινό ή βρύσης).
Τοποθετήστε πάνω στην περιοχή του τσιμπήματος κρύα κομπρέσα ή λίγο πάγο τυλιγμένο σε πετσέτα για ανακούφιση από τον πόνο και το αίσθημα καψίματος.
Χρησιμοποιήστε επιθέματα στην περιοχή με ξυδόνερο (1 φλιτζανάκι ξύδι και 3 νερό) ή με αμμωνία.
Τσίμπημα από σκορπίνα ή δράκαινα
Στο τσίμπημα της δράκαινας ή της σκορπίνας, δεν είναι τόσο η κοκκινίλα όσο ο δυνατός έως αφόρητος πόνος που προκαλούν.
Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που πατήσετε ή πιάσετε ένα τέτοιo ψάρι και κάποιο από τα δηλητηριώδη αγκάθια του μπει στο δέρμα σας;
Τοποθετήστε πάνω στην περιοχή του τσιμπήματος κρύα κομπρέσα ή λίγο πάγο τυλιγμένο σε πετσέτα για ανακούφιση από τον πόνο και το αίσθημα καψίματος.
Περιποιηθείτε το τραύμα που προκάλεσε το τσίμπημα με κάποιο τοπικό αντισηπτικό.
Πάρτε κάποιο παυσίπονο για την ανακούφιση από τον έντονο πόνο που προκαλούν.
Διαβάστε επίσης παρακάτω πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τα κουνούπια με φυσικό τρόπο.
πηγή : https://www.argiro.gr/2018/07/pos-na-prostatefteite-apo-ta-kounoupia-fysiko-tropo/