Πιθανότητα καρκίνου: Τι ισχύει για τα έλαια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους

Υπάρχει συγκεκριμένη αντικαρκινική διατροφή; Όχι ακριβώς λένε οι ειδικοί.

Η υγιεινή διατροφή που συμβάλλει στην προστασία από τον καρκίνο είναι παρόμοια με εκείνη που προτείνεται για τη μείωση του κινδύνου άλλων χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης και τα καρδιακά νοσήματα. Η μόνη ειδική διαφορά είναι πως για την πρόληψη του καρκίνου του εντέρου συνιστάται να αποφεύγεται το επεξεργασμένο κρέας και να μειωθεί η κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Ορισμένες μελέτες έχουν συσχετίσει τους συγκεκριμένους παράγοντες και με τα καρδιακά νοσήματα, ωστόσο οι ενδείξεις δεν είναι τόσο ισχυρές όσο στην περίπτωση του καρκίνου του εντέρου. Έτσι, η υγιεινή διατροφή που συνιστάται παραπάνω δεν είναι ωφέλιμη μόνο για την πρόληψη του καρκίνου, αλλά και άλλων ασθενειών. Δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ορισμένα τρόφιμα (το οποία πολλές φορές χαρακτηρίζονται παραπλανητικά ως «υπερτροφές») μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου ή άλλων χρόνιων ασθενειών.

Ποιες τροφές και θρεπτικά συστατικά είναι αποτελεσματικά ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Το σημαντικότερο διατροφικό μήνυμα για την πρόληψη του καρκίνου είναι η κατανάλωση της κατάλληλης ποσότητας φαγητού, ώστε να αποφεύγεται η αύξηση βάρους.

Η σωστή αναλογία τροφίμων μπορεί να βοηθήσει σε αυτό: πρέπει να καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα τροφίμων φυτικής προέλευσης, τα οποία είναι πλούσια σε τροφικές ίνες και να αποφεύγετε τρόφιμα υψηλού θερμιδικού περιεχομένου, όπως για παράδειγμα τρόφιμα που συγκεντρώνουν πολλές θερμίδες σε μία μικρή μερίδα, κυρίως τρόφιμα που περιέχουν πολλά ζωικά λιπαρά και σάκχαρα (το αποκαλούμενο «γρήγορο φαγητό», πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα ή διάφορα μικρογεύματα) και ζαχαρούχα ποτά. Συλλέγονται όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (τα οποία υπάρχουν σε υψηλές ποσότητες στα λιπαρά ψάρια), καθώς και η αποφυγή ζαχαρούχων ποτών στη διατροφή μας μπορεί να είναι πολύ ευεργετικά όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, παρότι τα στοιχεία δεν επαρκούν για να θεμελιωθεί ρητή σύσταση.

Διατροφή πλούσια σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης (φρούτα και λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία είναι πλούσια σε ποικιλία θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών) συνιστάται για τη μείωση της πιθανότητας προσβολής από καρκίνο του πεπτικού συστήματος. Διατροφή με περιορισμένη ποσότητα κόκκινου κρέατος, ιδίως επεξεργασμένου, και χαμηλή πρόσληψη αλατιού και αλμυρών τροφίμων, συνιστάται για την αποφυγή καρκίνου του εντέρου και του στομάχου αντίστοιχα. Η κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλει επίσης στην ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου.

Τι ισχύει για τα έλαια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους

Παρότι συνιστάται η μείωση κατανάλωσης τροφίμων και ποτών με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο διότι ευνοούν την αύξηση βάρους, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που αποτελούν πολύ σημαντικό μέρος της υγιεινής διατροφής, ακόμα και αν περιέχουν πολλές θερμίδες.

Μικρή ποσότητα συγκεκριμένου είδους λιπαρών είναι απαραίτητη για την υγεία. Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε πολύ περισσότερα λιπαρά από όσα είναι απαραίτητα, και ιδιαίτερα εκείνα που είναι λιγότερο ωφέλιμα για την υγεία. Πολλά τρόφιμα με λίγα ή καθόλου λιπαρά έχουν ευχάριστη γεύση. Ορισμένα έλαια που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και την παρασκευή σαλτσών και περιέχουν λίγα κορεσμένα λιπαρά (το είδος των λιπαρών που αυξάνει τη χοληστερίνη) και πολλά ακόρεστα λιπαρά (τα οποία είναι δυνατόν να συμβάλουν στη μείωση της χοληστερίνης), είναι υγιεινά είδη. Για παράδειγμα, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, ενώ το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο σε πολυακόρεστα. Η κατανάλωση οποιουδήποτε από αυτά τα έλαια σε μέτριες ποσότητες για το μαγείρεμα ή τις σάλτσες είναι επιτρεπτή ως μέρος της υγιεινής διατροφής. Πρέπει όμως να περιοριστεί η κατανάλωση τηγανητών τροφίμων.

Πολλά είδη ξηρών καρπών, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα καρύδια Βραζιλίας και τα φουντούκια, καθώς και τα φιστίκια και διάφοροι σπόροι όπως κολοκυθόσποροι (πασατέμπος), είναι επίσης πλούσιοι σε υγιεινά έλαια, και μία μέτρια ποσότητα (περίπου μία χούφτα την ημέρα) αποτελεί σημαντικό μέρος της υγιεινής διατροφής.

Πηγή: cancer-code-europe.iarc.fr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Αυτό το κάνουμε για να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς χρησιμοποιούν οι επισκέπτες τον ιστότοπό μας και να σας προσφέρουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία. Συνεχίζοντας αποδέχεστε τους όρους χρήσης.