Η θερμοπληξία στον σκύλο - Τι πρέπει να κάνετε
Η θερμοπληξία είναι μια μορφή μη πυρετογόνου υπερθερμίας, που ουσιαστικά σημαίνει υψηλή θερμοκρασία που δεν προκαλείται από πυρετό. Εμφανίζεται όταν τα σκυλιά δεν είναι πλέον σε θέση να αυτορυθμίζουν και να διατηρούν τη θερμοκρασία τους σε ένα άνετο επίπεδο. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους που ιδρώνουν, τα σκυλιά αποβάλλουν τη θερμότητα από το σώμα τους με το λαχάνιασμα. Όταν το λαχάνιασμα λοιπόν δεν είναι αρκετό, η θερμοκρασία του σώματος ενός σκύλου αυξάνεται και μπορεί να παρουσιάσει θερμοπληξία, η οποία μπορεί να καταλήξει θανατηφόρα εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως.
Τι είναι η θερμοπληξία;
Η θερμοπληξία είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει μία υπερθερμία ή αυξημένη θερμοκρασία του σώματος. Σε γενικές γραμμές, εάν η θερμοκρασία του σώματος ενός κατοικίδιου υπερβαίνει τους 39,4°C, θεωρείται μη φυσιολογική ή υπερθερμική. Οι θερμοκρασίες του σώματος άνω των 41°C χωρίς προηγούμενα σημάδια ασθένειας συνηθέστερα σχετίζονται με την έκθεση σε υπερβολική θερμότητα και συχνά αναφέρονται ως θερμοπληξία. Η κρίσιμη θερμοκρασία κατά την οποία εμφανίζεται πολυοργανική ανεπάρκεια και επικείμενος θάνατος είναι περίπου 41,2°C έως 42,7°C.
Η θερμοπληξία ενεργοποιείται πολύ γρήγορα και είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απαιτεί άμεση αναγνώριση και άμεση θεραπεία. Διαφορετικά, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.
Πώς μπορώ να ξέρω εάν το κατοικίδιο ζώο μου έχει θερμοπληξία;
Οι σκύλοι που πάσχουν από θερμοπληξία μπορεί να κάνουν εμετό ή διάρροια, να έχουν αυξημένη συχνότητα αναπνοής, έντονα κόκκινους ή κυανούς βλεννογόνους (μη φυσιολογικό χρώμα των ούλων), μπορεί να παρουσιάζουν λήθαργο ή να φαίνονται αποπροσανατολισμένοι και μπορεί να κάνουν επιληπτικές κρίσεις.
Τι πρέπει να κάνω εάν πιστεύω ότι ο σκύλος μου έχει θερμοπληξία;
Καλέστε τον κτηνίατρό σας ή το πλησιέστερο νοσοκομείο ζώων έκτακτης ανάγκης και πείτε τους ότι είστε στο δρόμο σας. Στο δρόμο προς τον κτηνίατρο, ταξιδέψτε με ανοιχτά τα παράθυρα και το κλιματιστικό.
Τι προκαλεί θερμοπληξία;
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα σκυλιά δεν μπορούν να ελέγξουν τη θερμοκρασία του σώματός τους με εφίδρωση όπως κάνουν οι άνθρωποι, καθώς έχουν μόνο σχετικά μικρό αριθμό ιδρωτοποιών αδένων που βρίσκονται στο δέρμα τους. Ο πρωταρχικός τρόπος τους για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος είναι με λαχάνιασμα.
Η πιο κοινή αιτία θερμοπληξίας ή υπερθερμίας είναι να αφήσετε ένα σκυλάκι σε ένα αυτοκίνητο με ανεπαρκή αερισμό. Η θερμοκρασία του σώματος του σκύλου σε αυτήν την κατάσταση μπορεί να αυξηθεί πολύ γρήγορα, συχνά μέσα σε λίγα λεπτά.
Άλλες κοινές αιτίες θερμοπληξίας περιλαμβάνουν την παραμονή σε αυλή χωρίς πρόσβαση σε σκιά ή νερό σε μια καυτή ημέρα, έκθεση σε στεγνωτήρα μαλλιών για μεγάλο χρονικό διάστημα και υπερβολική ή έντονη άσκηση κατά τη διάρκεια θερμών θερμοκρασιών. Ενθουσιασμένοι ή υπερβολικά ασκούμενοι σκύλοι κινδυνεύουν μερικές φορές ακόμη και αν η περιβαλλοντική θερμοκρασία και υγρασία δεν φαίνεται υψηλή.
Οι σκύλοι που ανήκουν στις βραχυκεφαλικές φυλές (English bulldog, French bulldog, Pug, Boston terrier κ.α.) λόγω της ανατομίας της αναπνευστικής τους οδού, καθώς και φυλές με πολύ και μακρύ τρίχωμα και φυλές που φυσιολογικά κατάγονται από πιο ψυχρά κλίματα (Siberian husky, Husky κ.α.), διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Σε αυτές τις φυλές, τα κλινικά συμπτώματα θερμοπληξίας μπορούν να εμφανιστούν όταν η εξωτερική θερμοκρασία και η υγρασία είναι μόνο μέτρια αυξημένες.
Οι σπασμοί ή οι σοβαροί μυϊκοί σπασμοί μπορούν επίσης να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος λόγω της αύξησης της μυϊκής δραστηριότητας.
Ποια είναι η θεραπεία για θερμοπληξία;
Η υπερθερμία χρήζει άμεσης ιατρικής φροντίδας. Η ασφαλής, ελεγχόμενη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος αποτελεί προτεραιότητα. Μπορεί να εφαρμοστεί νερό (όχι κρύο) πάνω στο σώμα του ζώου, ή μπορεί να εφαρμοστούν δροσερές κομπρέσες σε διάφορα σημεία του σώματος. Η χρήση παγοκύστεων ή παγωμένου νερού δεν προτείνεται, καθώς μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ροής του αίματος στην επιφάνεια του δέρματος όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί ανταλλαγή θερμότητας.
Τα ενδοφλέβια υγρά, η ήπια καταστολή με ηρεμιστικά και η θεραπεία με οξυγόνο χαμηλής συγκέντρωσης χρησιμοποιούνται επίσης για τη θεραπεία θερμοπληξίας. Ο κτηνίατρος θα παρακολουθεί επίσης το σκύλο σας για δευτερογενείς επιπλοκές όπως νεφρική ανεπάρκεια, ανάπτυξη νευρολογικών συμπτωμάτων, ανώμαλη πήξη του αίματος, αλλαγές στην αρτηριακή πίεση και διαταραχή των ηλεκτρολυτών.
Ποια είναι η πρόγνωση για θερμοπληξία;
Η πρόγνωση εξαρτάται από το πόσο υψηλή η θερμοκρασία του σώματος ήταν αυξημένη, πόσο καιρό παρέμεινε η υπερθερμία και ποια ήταν η φυσική κατάσταση του κατοικίδιου ζώου πριν από τη θερμοπληξία. Εάν η θερμοκρασία του σώματος δεν ήταν εξαιρετικά υψηλή, τα περισσότερα υγιή κατοικίδια θα αναρρώσουν γρήγορα εάν προσκομιστούν σε ένα κτηνιατρείο αμέσως. Ορισμένα κατοικίδια ζώα ενδέχεται να παρουσιάσουν μόνιμη βλάβη στα όργανα (νεφρική ανεπάρκεια, εντερική αιμορραγία και μη φυσιολογική πήξη του αίματος κ.α.) ή μπορεί να πεθάνουν αργότερα από επιπλοκές που αναπτύχθηκαν δευτερευόντως από την υπερθερμία. Για το λόγο αυτό, συνιστάται η άμεση κτηνιατρική φροντίδα.
*Σημείωση: Οι συμβουλές που παρέχονται σε αυτήν την ανάρτηση προορίζονται για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν ιατρική συμβουλή σχετικά με τα κατοικίδια ζώα. Για ακριβή διάγνωση της κατάστασης του κατοικίδιου ζώου σας, κλείστε ραντεβού με τον κτηνίατρό σας.
Σημάδια θερμοπληξίας σε σκύλους
1. Ταχύτερη αναπνοή / λαχάνιασμα
2. Υπερβολική δίψα
3. Αυξημένος καρδιακός παλμός
4. Σκούρο χρώμα (κόκκινο ή μωβ) στα ούλα ή την γλώσσα
5. Αυξημένη θερμοκρασία σώματος (40ºC και άνω)
6. Αδυναμία ή κατάρρευση
7. Επιληπτικές κρίσεις
8. Έμετοι ή/και διάρροιες
Συμβουλές για να διατηρήσετε τον σκύλο σας δροσερό
1. Περιορίστε την άσκηση τις ζεστές μέρες
2. Μην αφήνετε ποτέ σκύλους σε καυτούς χώρους
3. Αποφύγετε μεγάλες διαδρομές με αυτοκίνητο
4. Βεβαιωθείτε ότι έχει πρόσβαση σε δροσερό σκιασμένο μέρος και δροσερό πόσιμο νερό
5. Πάντα να παίρνετε νερό στη βόλτα
6. Το καλοκαίρι, περπατήστε τον σκύλο σας νωρίς το πρωί ή αργότερα το βράδυ
7. Ψεκάστε τον σκύλο σας με δροσερό νερό
8. Μην αφήνετε ποτέ τον σκύλο σας σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο, χωρίς κλιματιστικό
Για να βρεις τον κτηνίατρο που σου ταιριάζει μπες στο medicalhellas.gr