Γιατί δεν πρέπει να αφήνουμε τα κατοικίδια να μας γλύφουν στο πρόσωπο

Γιατί δεν πρέπει να αφήνουμε τα κατοικίδια να μας γλύφουν στο πρόσωπο


Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιδίων συνηθίζουν να φιλούν τα ζωάκια τους, τα οποία για να δείξουν την αγάπη τους, τους γλύφουν συνήθως στο πρόσωπο.


Ο κίνδυνος ασθενειών που μεταδίδονται στον άνθρωπο από τα κατοικίδια είναι μικρός, αλλά υπαρκτός προειδοποιούν οι ειδικοί. Είναι καλύτερο να μην αφήνετε το σκύλο ή τη γάτα σας να γλείφει το πρόσωπό σας και να πλένετε πάντα τα χέρια σας αφού παίξετε με το κατοικίδιο ζώο σας ή καθαρίσετε τις ακαθαρσίες του.


Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ποσοστό ιδιοκτησίας κατοικιδίων ζώων. Ενώ η κατοχή ενός κατοικιδίου συνδέεται με πολλά οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία, τα κατοικίδιά μας μπορούν επίσης να είναι «εστίες» μολυσματικών ασθενειών με κίνδυνο να μας τις μεταδώσουν. Ωστόσο, για τους περισσότερους ανθρώπους, ο κίνδυνος είναι χαμηλός, λένε οι ειδικοί.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο


Οι έγκυες και εκείνοι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν από τα ζώα. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους κινδύνους και να λαμβάνετε τις απαραίτητες προφυλάξεις για την πρόληψη λοιμώξεων.

Τι ασθένειες μπορούν να φέρουν τα κατοικίδια


Οι μολυσματικές ασθένειες που μεταφέρονται από τα ζώα στον άνθρωπο ονομάζονται ζωονόσοι. Περισσότερα από 70 παθογόνα των ζώων συντροφιάς είναι γνωστό ότι μπορούν να μεταδοθούν στους ανθρώπους.


Μερικές φορές, ένα κατοικίδιο ζώο που έχει ζωονοσογόνο παθογόνο μπορεί να φαίνεται άρρωστο. Συχνά όμως μπορεί να μην υπάρχουν ορατά συμπτώματα, κάτι που δεν κινεί υποψίες ότι το ζώο φιλοξενεί μικρόβια.


Οι ζωονόσοι μπορούν να μεταδοθούν απευθείας από τα κατοικίδια στον άνθρωπο, όπως μέσω της επαφής με το σάλιο, τα σωματικά υγρά και τα κόπρανα, ή έμμεσα μέσω της επαφής με μολυσμένα κλινοσκεπάσματα, χώμα, τροφή, νερό κα.


Μελέτες δείχνουν ότι ο επιπολασμός των ζωονόσων που σχετίζονται με τα κατοικίδια είναι χαμηλός. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός λοιμώξεων είναι πιθανό να υποτιμάται, καθώς πολλές ζωονόσοι δεν γίνονται αντιληπτές ή μπορεί να έχουν πολλαπλές οδούς έκθεσης ή γενικά συμπτώματα.


Οι σκύλοι και οι γάτες είναι οι κύριες «εστίες» ζωονοσογόνων λοιμώξεων (που σημαίνει ότι τα παθογόνα ζουν φυσικά στον πληθυσμό τους) που προκαλούνται από ιούς, βακτήρια, μύκητες και παράσιτα. Σε ενδημικές περιοχές της Αφρικής και της Ασίας, οι σκύλοι είναι η κύρια πηγή της λύσσας, η οποία μεταδίδεται μέσω του σάλιου.

Τι είναι τα βακτήρια Capnocytophaga


Τα σκυλιά φέρουν επίσης συνήθως βακτήρια Capnocytophaga στο στόμα και το σάλιο τους, τα οποία μπορούν να μεταδοθούν στους ανθρώπους μέσω στενής επαφής ή δαγκωμάτων. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν θα αρρωστήσει, αλλά αυτά τα βακτήρια μπορούν περιστασιακά να προκαλέσουν λοιμώξεις σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα σοβαρή ασθένεια και μερικές φορές θάνατο. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ένας τέτοιος θάνατος αναφέρθηκε στη Δυτική Αυστραλία.


Οι ζωονόσοι που σχετίζονται με τη γάτα περιλαμβάνουν μια σειρά από ασθένειες που μεταδίδονται μέσω των κοπράνων ή της στοματικής οδού, όπως η γιαρδιάση, η καμπυλοβακτηρίωση, η σαλμονέλωση και η τοξοπλάσμωση. Αυτό σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας ή να χρησιμοποιείτε γάντια κάθε φορά που καθαρίζετε την τουαλέτα της γάτας σας.


Οι γάτες μπορούν επίσης μερικές φορές να μεταδώσουν λοιμώξεις μέσω δαγκωμάτων και γρατσουνιών, συμπεριλαμβανομένης της εύστοχα ονομαζόμενης «ασθένειας γρατσουνιάς της γάτας», η οποία προκαλείται από το βακτήριο Bartonella henselae. Τόσο οι σκύλοι όσο και οι γάτες αποτελούν επίσης «εστίες» για το Staphylococcus aureus (MRSA).

Πουλιά, χελώνες, ψάρια


Τα πουλιά, οι χελώνες και τα ψάρια μπορούν επίσης να μεταδώσουν ασθένειες. Τα κατοικίδια πτηνά μπορούν περιστασιακά να μεταδώσουν ψιττάκωση, μια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλεί πνευμονία. Η επαφή με κατοικίδιες χελώνες έχει συνδεθεί με λοιμώξεις από σαλμονέλα στους ανθρώπους, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά. Ακόμη και τα κατοικίδια ψάρια έχουν συνδεθεί με μια σειρά από βακτηριακές λοιμώξεις στον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένης της vibriosis, της μυκοβακτηρίωσης και της σαλμονέλωσης.


ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 


Το φιλί με κατοικίδια έχει επίσης συνδεθεί με περιστασιακές ζωονοσογόνες λοιμώξεις σε ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων. Mια γυναίκα στην Ιαπωνία εμφάνισε μηνιγγίτιδα λόγω λοίμωξης από Pasteurella multicoda αφού φιλούσε τακτικά το πρόσωπο του σκύλου της. Αυτά τα βακτήρια βρίσκονται συχνά στις στοματικές κοιλότητες των σκύλων και των γατών.

Συμβουλές προστασίας και υγιεινής


– Να πλένετε τα χέρια σας αφού παίξετε με το κατοικίδιό σας ή καθαρίσετε τις ακαθαρσίες του.


– Μην αφήνετε τα κατοικίδια ζώα σας να γλείφουν το πρόσωπό σας ή ανοιχτές πληγές.


– Να επιβλέπετε τα μικρά παιδιά όταν παίζουν με κατοικίδια και να φροντίζετε να πλένουν τα χέρια τους μετά το παιχνίδι.


– Να φοράτε γάντια όταν καθαρίζετε τις ακαθαρσίες των ζώων ή ενυδρεία.


– Βρέξτε τις επιφάνειες του κλουβιού πουλιών κατά τον καθαρισμό για να ελαχιστοποιήσετε τα αερολύματα.


– Κρατήστε τα κατοικίδια ζώα έξω από την κουζίνα (ειδικά τις γάτες που μπορούν να πηδήξουν σε επιφάνειες προετοιμασίας φαγητού).


– Ενημερωθείτε για την προληπτική κτηνιατρική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών και των θεραπειών για σκουλήκια και κρότωνες.


– Αναζητήστε κτηνιατρική φροντίδα εάν πιστεύετε ότι το κατοικίδιό σας δεν είναι καλά.


www.healthstat.gr


ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Αυτό το κάνουμε για να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς χρησιμοποιούν οι επισκέπτες τον ιστότοπό μας και να σας προσφέρουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία. Συνεχίζοντας αποδέχεστε τους όρους χρήσης.