Γιατί αυξάνονται τα ποσοστά λίπους στο σώμα μετά από δίαιτα - Ο ρόλος των πρωτεϊνών

Η αύξηση μιας κατηγορίας βακτηρίων (Lactobacillus) και των μεταβολιτών τους μετά από δίαιτα, ενισχύει την εντερική απορρόφηση λιπιδίων και οδηγεί σε γρήγορη συσσώρευση λίπους και παχυσαρκία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί με μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες ή ειδικά αντιβιοτικά που αναστέλλουν την ανάπτυξη των γαλακτοβάκιλλων στο έντερο.


Οι δίαιτες για τη μείωση της λιπώδους μάζας και την απώλεια βάρους περιορίζουν την πρόσληψη τροφής. Η ανάκτηση βάρους μετά τη δίαιτα ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 10 διαιτητικά πρωτόκολλα για να διερευνήσουν την επίδραση της «επανατροφοδότησης» μετά τη δίαιτα στη λιπώδη μάζα ποντικιών. Τα ευρήματα έδειξαν ότι στα ποντίκια που άρχισαν να ξανατρώνε μετά από δίαιτα, αυξήθηκαν τα ποσοστά λίπους και έγιναν παχύσαρκα. Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι η ενισχυμένη απορρόφηση λιπιδίων στο έντερο, ο αυξημένος αναβολισμός λιπιδίων στον λευκό λιπώδη ιστό (WAT) και η μειωμένη ολική οξείδωση των λιπιδίων είναι οι κύριες αιτίες αύξησης της λιπώδους μάζας μετά τη δίαιτα.


Για να εντοπίσουν πιθανές διατροφικές παρεμβάσεις για την πρόληψη της αύξησης της λιπώδους μάζας μετά τη δίαιτα, οι ερευνητές τάισαν ποντίκια είτε με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, είτε με τροφές με λίγες πρωτεΐνες είτε τα υπέβαλαν σε διατροφή με κανονικές πρωτεΐνες και συμπληρώματα απαραίτητων αμινοξέων στη φάση μετά τη δίαιτα.


Τα ευρήματα έδειξαν ότι η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες απέτρεψε τη γρήγορη συσσώρευση λίπους και την παχυσαρκία, ενώ διατήρησε σε κάποιο βαθμό την απώλεια λίπους που προκαλεί η δίαιτα.

Φάνηκε επίσης ότι το περιεχόμενο της διατροφής ήταν πιο σημαντικό από τη θερμιδική πρόσληψη για τον αποκλεισμό της αύξησης της λιπώδους μάζας μετά τη δίαιτα.

πηγή : https://www.onmed.gr/ygeia/story/399635/giati-afksanontai-ta-pososta-lipous-sto-soma-meta-apo-diaita-o-rolos-ton-proteinon

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Αυτό το κάνουμε για να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς χρησιμοποιούν οι επισκέπτες τον ιστότοπό μας και να σας προσφέρουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία. Συνεχίζοντας αποδέχεστε τους όρους χρήσης.