Ανοιξιάτικες αλλεργίες: Οδηγίες αντιμετώπισης των συμπτωμάτων

Οι ανοιξιάτικες αλλεργίες υπολογίζεται ότι ταλαιπωρούν έναν στους τέσσερις. Η κλιματική αλλαγή φαίνεται ότι επιδεινώνουν τις ανοιξιάτικες αλλεργίες οι οποίες αρχίζουν περίπου 20 ημέρες νωρίτερα από ό,τι παλαιότερα.

Σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Άντερεγκ, αναπληρωτή καθηγητή Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα η πρώιμη έναρξη της άνοιξης συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα αλλεργικής ρινίτιδας.

Ακόμη χειρότερα, οι εποχικές αλλεργίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν το άσθμα ή να οδηγήσουν σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως μολύνσεις ρινικών κόλπων και αυτιών.

Όπως σημειώνει το Harvard Health Publishing του Harvard Health Medical τα συμπτώματα αλλεργίας ποικίλλουν ως προς τη σοβαρότητα και τη διάρκεια, ανάλογα με την ιδιαίτερη ευαισθησία στη συγκεκριμένη γύρη και την ποσότητα της έκθεσης. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα αλλεργίας μόνο κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης διάρκειας της αλλεργικής περιόδου, για μερικές ημέρες ή εβδομάδες.

Η αντίδραση στη γύρη μπορεί επίσης να διαφέρει από χρόνο σε χρόνο λόγω των καιρικών αλλαγών. Τα επίπεδα γύρης αυξάνονται όταν το κλίμα είναι πιο ξηρό και πέφτουν όταν υπάρχει περισσότερη βροχή.


Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί συστήνουν:

Μείνετε σε κλειστούς χώρους κατά τις ξηρές και με αρκετούς ανέμους ημέρες. Η καλύτερη στιγμή για να βγείτε έξω είναι μετά από μια καλή βροχή, η οποία θα έχει καθαρίσει την ατμόσφαιρά από τη γύρη.

Μειώστε στο ελάχιστο τις εργασίες με φυτά και γλάστρες στο μπαλκόνι και στην αυλή.

Μόλις επιστρέφετε στο σπίτι από έξω, βγάλτε τα ρούχα σας αμέσως και κάντε ένα γρήγορο ντους για να ξεπλύνετε τη γύρη από το δέρμα και τα μαλλιά σας. Τα ρούχα αυτά μην τα κρατάτε στον ίδιο χώρο του σπιτιού που κινείστε κι εσείς και ειδικά στην κρεβατοκάμαρα όπου κοιμάστε το βράδυ.

Προσπαθήστε να στεγνώνετε τα ρούχα, τις πετσέτες και τα σεντόνια που πλένετε σε στεγνωτήριο και όχι να τα αφήνετε έξω, όπου, όντας βρεγμένα, μαζεύουν πιο εύκολα και σε μεγαλύτερες ποσότητες γύρη από την ατμόσφαιρα.

Προμηθευτείτε μια μάσκα για να προστατεύσετε την μύτη και το στόμα σας από τη γύρη, όταν είστε έξω.

Όταν τα επίπεδα γύρης στην ατμόσφαιρα είναι υψηλά…

Ξεκινήστε τη λήψη φαρμάκων που ενδεχομένως σας έχει συστήσει ο γιατρός σας για την καταπολέμηση της αλλεργίας, πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων σας.

Κλείστε τις πόρτες και τα παράθυρα το βράδυ, ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή, όταν τα επίπεδα γύρης είναι υψηλά.

Αποφύγετε τις υπαίθριες δραστηριότητες νωρίς το πρωί, όταν τα επίπεδα γύρης είναι υψηλότερα.

Κρατήστε την εσωτερική ατμόσφαιρα του σπιτιού καθαρή

Κλείστε τα παράθυρα σε σπίτι και αυτοκίνητο

Κάνετε ντους πριν τον ύπνο για να αφαιρέσετε τα αλλεργιογόνα από το δέρμα σας

Μείνετε εντός κλειστού σπιτιού όταν υπάρχει έξαρση γύρης στην περιοχή σας. 


Πηγή: 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Αυτό το κάνουμε για να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς χρησιμοποιούν οι επισκέπτες τον ιστότοπό μας και να σας προσφέρουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία. Συνεχίζοντας αποδέχεστε τους όρους χρήσης.