Blog_offers

Βρίσκεστε Εδώ:

ΩΡΛ προβλήματα παιδικής ηλικίας

Medium_pediatric_orl-960x500

Τα παιδιά προσβάλλονται από μια πληθώρα λοιμώξεων του αυτιού, της μύτης και του λαιμού. Οι λοιμώξεις αυτές είναι πιο συχνές στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, καθώς και στα πρώτα χρόνια του σχολείου. Η γνωστή χειρουργός φωνής, ωτορινολαρυγγολόγος και εναλλακτική ιατρός Φαίδρα Οικονόμου μας μιλά για τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση αυτών των λοιμώξεων.

Κυρία Οικονόμου, ποια είναι τα συχνότερα ΩΡΛ προβλήματα παιδικής ηλικίας, αναφέρετέ μας μερικά, πως εκδηλώνονται, και πόσο ανησυχητικά είναι;
Τα συχνότερα προβλήματα της παιδικής ηλικίας είναι ωτίτιδες, ρινίτιδες, αμυγδαλίτιδες και υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια). Η ωτίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί με πόνο στο αυτί, κάποτε και πυρετό και με βαρηκοΐα.

Η ρινίτιδα με καταρροή, υδαρείς ή πυώδεις εκκρίσεις ή ρινική απόφραξη /μπούκωμα. Η αμυγδαλίτιδα με πόνο στο λαιμό, που κάποτε αντανακλά και στα αυτιά, και υψηλό πυρετό. Και οι υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις με δυσκολία στην αναπνοή, ροχαλητό και πιθανές άπνοιες κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Το καθένα από αυτά, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, δυνητικά μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Η ωτίτιδα, που στα παιδάκια είναι συνήθως εκκριτική ή μέση, δημιουργεί προβλήματα επικοινωνίας, σε μια ηλικία που είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του λόγου και την κοινωνικοποίηση. Επίσης, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να δημιουργήσει πιο μόνιμα προβλήματα στο μέσο αυτί. Η ρινίτιδα είναι προδιαθεσικός παράγοντας για προβλήματα από αυτιά και παραρρίνια (ιγμόρεια κ.λπ.).

Η αμυγδαλίτιδα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε καρδιά, νεφρά και αρθρώσεις. Το πιο ανησυχητικό όμως απ’ όλα είναι οι υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις, οι οποίες ανάλογα με το μέγεθός τους , μπορούν να δημιουργήσουν διαταραχές στην ανάπτυξη του προσώπου (μακρουλό πρόσωπο –το λεγόμενο αδενοειδές προσωπείο- στραβό ρινικό διάφραγμα, καθώς και στραβά δόντια), αλλά και άπνοιες κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι οποίες ενοχοποιούνται ακόμα και για αιφνίδιους θανάτους.

Πώς ο γονιός μπορεί να τα αντιληφθεί εγκαίρως ώστε και να τα αντιμετωπίσει;
Αν ο γονιός νομίζει ότι το παιδί του είναι αφηρημένο ή τον ρωτάει συνεχώς “τι” ή αν πονάει το αυτί του, αυτά είναι δείγματα πιθανής ωτίτιδας. Αν υπάρχει ρινική καταρροή που επιμένει, αν πονάει ο λαιμός, αρνείται να φάει, έχει πυρετό ή ακούγεται η αναπνοή του το βράδυ που κοιμάται (για ένα παιδάκι ,ακόμα και το να ακούγεται η αναπνοή του θεωρείται ροχαλητό), τότε όλα αυτά είναι δείγματα ότι το παιδί πρέπει να ελεγχθεί.

Παρ’ όλη όμως τη ραγδαία εξέλιξη των μεθόδων πρόληψης και θεραπείας στον τομέα της Ωτορινολαρυγγολογίας, παρατηρείται αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης κάποιων παθήσεων, ιδιαίτερα στις παιδικές ηλικίες που το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ανώριμο. Η ανησυχητική έξαρση των αλλεργιών επηρεάζεται από την κακή διατροφή και τα “πλούσια” σε αλλεργιογόνα παιδικά δωμάτια;; Υπάρχει δυνατότητα πρόληψης; Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ανώριμο τους πρώτους έξι μήνες της ζωής, γι αυτό και παρεμπιπτόντως να αναφέρω ότι είναι πολύ σημαντικός ο μητρικός θηλασμός, γιατί το παιδί παίρνει μέσω του μητρικού γάλακτος έτοιμες ουσίες προστασίας του οργανισμού.

Η αλλεργία είναι στην ουσία μια διαταραχή στο ανοσοποιητικό σύστημα. Δηλαδή υπεραντιδρά ο οργανισμός σε ουσίες που θεωρητικά δεν είναι επικίνδυνες π.χ. γύρεις κάποιων φυτών.

Πράγματι υπάρχει αύξηση στις αλλεργίες στις μέρες μας και αυτό οφείλεται στο ότι οι τροφές, το νερό, ο αέρας που αναπνέουμε δεν είναι πλέον τόσο αγνά ώστε να ενισχύουν και να θρέφουν τον οργανισμό μας και να δυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας. Το ίδιο ισχύει και για τους χώρους που ζούμε.

Η πρόληψη είναι στο χώρο που ζούμε να έχουμε όσο γίνεται πιο φυσικά υλικά, να φροντίζουμε οι τροφές μας να είναι όσο γίνεται πιο βιολογικές –να αποφεύγουμε τυποποιημένες, επεξεργασμένες και κονσερβοποιημένες τροφές, να υπάρχει καλό φίλτρο για το νερό που πίνουμε και πλενόμαστε και τέλος συχνή επαφή με τη φύση. Καθαρός αέρας, ήλιος, άσκηση. Όλα αυτά ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας και επομένως μειώνουν και την εμφάνιση αλλεργιών.

Αντιλαμβάνομαι βεβαίως ότι κάθε ένα από τα ΩΡΛ προβλήματα έχει διαφορετικά συμπτώματα και διαφορετικές θεραπείες. Ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία για την κάθε περίπτωση;
Στην εκκριτική και μέση ωτίτιδα η θεραπεία είναι κατ’ αρχήν φαρμακευτική. Στόχος είναι να αποκατασταθεί η επικοινωνία μύτης-αυτιού και να απορροφηθεί το υγρό του μέσου ωτός, καθώς και να καταπολεμηθούν τα μικρόβια στην περίπτωση της μέσης ωτίτιδας. Περιλαμβάνει επομένως αντιβιοτικά και αποσυμφορητικά. Εάν το πρόβλημα επιμένει πλέον του 3μήνου, τότε η θεραπεία είναι χειρουργική –τοποθέτηση σωληνισκων αερισμού στα αυτιά. Χειρουργείο ανώδυνο και με άμεση αποκατάσταση της ακοής.

Σε ρινίτιδες η θεραπεία περιλαμβάνει ρινοπλύσεις, αποσυμφορητικά και αντισταμινικά, ανάλογα με την περίπτωση. Σε χρόνια αμυγδαλίτιδα, και εφόσον πληρούνται κάποια κριτήρια, η θεραπεία είναι η χειρουργική –αφαίρεση των αμυγδαλών. Όταν υπάρχουν υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), η θεραπεία είναι χειρουργική αφαίρεση. Χειρουργείο ανώδυνο, με άμεση αποκατάσταση του προβλήματος.

Σε κάθε περίπτωση. Σημαντικό μέλημα είναι η ενίσχυση του οργανισμού.

Mπορείτε να δείτε και σχετικό βίντεο: 
https://www.youtube.com/watch?v=nFxUEAS1kv8&feature=share

 

Οικονόμου Φαίδρα Χειρ. ΩΡΛ - Εξειδικευμένη Φωνοχειρουργός, Στρατιωτικός Ιατρός
Λεωφ. Ιασωνίδου 54, (54Β - κοντά στο μετρό Στάση Ελληνικό) - Κτίριο ΙΑΜΑ, 16777, Αττική - Ελληνικό
Τηλ.: 210 9619314, 210 9648833, Fax: 210 9644459
http://wrl.gr

 

 

« Επιστροφή