Blog_offers

Βρίσκεστε Εδώ:

Συχνά Γυναικολογικά Προβλήματα

Medium_text2

Αντισύλληψη:

Σχετικά με την αντισύλληψη ,υπάρχουν σημεία που πρέπει να τονιστούν ιδιαίτερα ,καθώς έχουν μεγάλη σημασία για τη ζωή κάθε γυναίκας,ας τα δούμε επιγραμματικά.

α. Συνεχής χρήση σπιράλ ή διαφράγματος απο νέες γυναίκες μέχρι την ηλικία των 35 ετών,ενδεχομένως θα οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας.

β.Κατάθλιψη,αύξηση του σωματικού βάρους,αιμορραγίες στα ενδιάμεσα του κύκλου,μαστοδυνία και μεταβολή της libito παρασουσιάζονται με το χάπι.Έχουν στο σύνολο τους σχεδόν εκμηδενιστεί με τα πιο προηγμένα χάπια όπως τα yiasmin.Σε πολλές γυναίκες η libido βελτιώνεται,καθώς δεν υπάρχει ο φόβος εγκυμοσύνης.

γ.Το σπιράλ παραμένει μέθοδος κατάλληλη για γυναίκες που έχουν συμπληρώσει την οικογένεια τους και δεν προγραμματίζουν άλλα παιδιά,ενώ το χάπι για τις νεότερες.

δ.Για τις γυναίκες που έχουν παρατεταμένη περίοδο με μεγάλη απώλεια αίματος που οδηγεί σε εμφάνιση αναιμίας,το  σπιράλ mirena που είναι εμποτισμένο με ειδική ορμόνη αποτελεί μέθοδο εκλογής,αφού σταδιακά θα μειώσει την διάρκεια της περιόδου σε 1-2 μέρες και λιγότερο.

ε.Όσο συνεχίζεται η χρήση αντισυλληπτικού δισκίου χωρίς διακοπή,περίοδος δεν εμφανίζεται.Έτσι γίνεται όλο  και πιό δημοφιλής στο εξωτερικό η μέθοδος συνεχούς κατανάλωσης 4 κουτιών αντισυλληπτικών και η εν συνεχεία διακοπή και η επανέναρξη μόλις εμφανιστεί η περίοδος με άλλα 4 κουτιά κ.ο.κ με το σχήμα αυτό,οι γυναίκες έχουν περίοδο 4 φορές το χρόνο.

Υστερεκτομή:

Πολλές γυναίκες αλλα και σύντροφοι τους πιστεύουν οτι η μήτρα  είναι το όργανο που ρυθμίζει την σεξουαλικότητα και παράγει ορμόνες.Η αλήθεια είναι οτι οι ορμόνες (οιστρογόνα και προγεστερόνη) παράγονται  απο τις ωοθήκες και όχι απο τη μήτρα.Το πρόβλημα επιτείνουν οι μεταβολές που προκυ΄πτουν στην ανατομία και φυσιολογία των γεννετικών οργάνων μετά την υστερεκτομή.Η αναλυτική ενημέρωση απο τον χειρούργο πριν απο την επέμβαση θεωρείται οτι συμβάλλει στην αποκατάσταση των πραγμάτων και στη διάλυση των μύθων που συχνά καταδυναστεύουν τη γυναίκα μετεγχειρητικά.

Το μόνο που χάνει η γυναίκα με την υστερεκτομή είναι η δυνατότητα να κάνει παιδί.Οι ψυχολογικές επιπτώσεις εξαρτώνται τόσο απο την προηγούμενη ψυχική κατάσταση της γυναίκας όσο και απο τους λόγους που επέβαλαν την υστερεκτομή.Γυναίκες με ανώριμη προσωπικότητα που αρνούνται με επιμονή ότι της έχει επηρεάσει η επέμβαση  ή και εκφράζουν ικανοποίηση ,συχνα υποκρίπτουνσοβαρή ψυχολογική επιβάρυνση και ενεδεχομένως  θα εμφανίσουν ψυχιατρικά συμπτώματα.Το 25% των γυναικών θα εμφανίσει κατάθλιψη

.Η εικόνα πάντως δέν είναι διαφορετική ,όσον αφορά τις ψυχικές επιπτώσεις απο ασθενείς με άλλες σοβαρές παθήσεις ή άλλες μορφές μη γυναικολογικού καρκίνου. Προσωπικά αν δεν  υπάρχει παθολογία τραχήλου,προτιμώ την υφολική υστερεκτομή(αφαίρεση της μήτρας χωρίς τον τράχηλο),γιατί δεν διαταράσσει την σεξουαλική ικανοποίηση της γυναίκας. Η υφολική υστερεκτομή μπορεί να γίνει και λαπαροσκοπικά.Έτσι,μια γυναίκα μπορεί να αφαιρέσει την μήτρα της την Δευτέρα και να πίνει το ποτό της στην Ασκληπιού την Πεμπτη το αργότερο,χωρίς τομή και χωρίς μεγάλη ανάρρωση.

Μαστεκτομή:

Οι περιορισμένες σε έκταση επεμβάσεις στο μαστό,σε σύγκριση με την μαστεκτομή,δεν φαίνεται να ελαττώνουν τη συχνότητα των σεξουαλικών προβλημάτων,παρά το γεγονός ''οτι αυτό λέει η λογική''.Οι γυναίκες ανησυχούν συνήθως περισσότερο για τον κίνδυνο υποτροπής.Σημασία έχει η προσέγγιση κάθε γυναίκας που θα πρέπει να λαμβάνεται υποψη.Οι νεότερες γυναίκες και αυτές καλής γενικής εμφάνισης δίνουν μεγαλύτερη σημασία στη διατήρηση της ανατομικής ακεραιότητας.Η άμεση ανακατασκευή  του μαστού συνοδεύεται απο χαμηλότερη ψυχική νοσηρότητα ,αλλα ως προς τη σεξουαλική νοσηρότητα δεν παρατηρείται σημαντική διαφορά.Τελικά φαίνεται οτι η αβεβαιότητα για το μέλλον και ο κίνδυνος υποτροπής αποτελούν τις σημαντικότερες πηγές ψυχικής επιβάρυνσης σε κάθε μορφή καρκίνου.Η βοηθητική ψυχολογική θεραπεία  έχει μεγάλη σημασία τόσο στη διαδικασία προσαρμογής  στη νόσο όσο και στην ποιότητα ζωής,και είναι αυτή ακριβώς που λείπει απο την τεχνοκρατική ιατρική σήμερα.

Τα σύγχρονα αντισυλληπτικά :

Στα αντισυλληπτικά έχουν επιτευχθεί σημαντικές βελτιώσεις τα τελευταία  10-15 χρόνια,ώστε να δημιουργείται η καλύτερη δυνατή ισορροπία μεταξύ αποτελεσματικότητας,ασφάλειας και ανοχής.Σημαντική αλλαγήαποτέλεσε η ανακάλυψη και χρηήση στα αντισυλληπτικά μιας νέας ουσίας ,της δροσπιρενόνης,που περιέχεται στο αντισυλληπτικό yasmin.Η δροσπιρενόνη εξουδετερώνει την οφειλόμενη στα οιστρογόνα κατακράτηση υγρών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σταθερό ή ακόμα και ελαφρώς μειωμένο σωματικό βάρος.Αντιμετωπίζει,επίσης,σωματικά συπμτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου (ευαισθησία στους μαστούς και το αίσθημα μετεωρισμού-φούσκωμα) αλλά και τα ψυχολογικά (μοναξιά,λύπη,τάση για κλάμα,κακοκεφιά,άγχος).

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν το νέο αντισυλληπτικό εκφράζουν ικανοποίηση απο το σωματικό βάρος τους που δεν αυξάνεται, την κατάσταση των μαλλιών τους,καθώς επίσης κι ένα γενικό αίσθημα ευεξίας,πριν και κατά την εμμηνορρυσία.

Η ακμή αλλά και η υπερβολική λιπαρότητα (σμηγματόρροια) όπως και η αυξημένη τριχόπτωση ,η υπερτρίχωση στο πρόσωπο κ.λ.π ,θεωρούνται ότι οφείλονται σε αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων.Η drospirenone έχει αντιανδρογονικές ιδιότητες και προσφέρει ευεργετική επίδραση στις εξαρτώμενες απο τα ανδρογόνα δερματικές παθήσεις των νέων γυναικών , όπως η ακμή και η σμηγματόρροια,αποκλείνοντας τους υποδοχείς ανδρογόνων.


Δημητρακόπουλος Κ. Ιωάννης, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196  Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74, Τηλ.: 210 6716126  Κιν.: 6940 29 60 60
Πηγή: http://www.gynekologos-athens.com

« Επιστροφή