Blog_offers

Βρίσκεστε Εδώ:

Κονδυλώματα

Medium_6b768bf71a1ee1f06a9d19758ceb57a7_l

Τα κονδυλώματα,αποτελούν μία από τις δερματολογικές και αφροδισιολογικές λοιμώξεις της ευρύτερης οικογένειας των HPV ιών (Human Papilloma Virus).  Στην οικογένεια αυτή ανήκουν επίσης, οι ιοί που προκαλούν τις απλές μυρμηκιές, τα θηλώματα του λαιμού και των μασχαλών, τις ομαλές μυρμηκιές και άλλες παθήσεις.Τα στελέχη των HPV ιων που προκαλούν συνηθέστερα τα κονδυλώματα, είναι το 6 και το 11 που δεν είναι καρκινογόνα (96% των περιπτώσεων) ενώ μόνο σε ένα μικρό ποσοστό τα κονδυλώματα οφείλονται σε στελέχη που προκαλούν δυσπλασίες και καρκίνους στον τράχηλο της μήτρας,στο πέος,στον πρωκτό,στο στόμα και αλλού.
                 Η περίοδος επώασης είναι από ένας ως 20 μήνες. Συνηθέστερα είναι 2-3 μήνες. Από τη στιγμή που κάποιος προσβληθεί από τον ιο HPV,παραμένει φορέας του ιού εφ’όρου ζωής,ανεξαρτήτως του αν έχει κονδυλώματα ή όχι. Αυτό σημαίνει ότι μεταδίδει τον ιό σε περίπτωση σεξουαλικής επαφής αν και πολύ πιο δύσκολα απ’ότι αν έχει ενεργές βλάβες (κονδυλώματα).
                 Η μεταδοτικότητα μειώνεται αν κάποιος μείνει χωρίς κλινικά συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα,αν έχει καλό ανοσοποιητικό, αν δεν εναλλάσει πολλούς ερωτικούς συντρόφους και αν χρησιμοποιεί προφυλακτικό.
                 Τα κονδυλώματα,εκδηλώνονται σαν εξογκώματα του δέρματος στο χρώμα της σάρκας ή του δέρματος ή καφέ σκούρα που έχουν μέγεθος που ποικίλει ανάλογα με το στέλεχος του ιού,την κατάσταση του ανοσοποιητικού και τη διάρκεια της βλάβης. Προσβάλλουν τα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό, το στόμα (αναλόγως του είδους της ερωτικής επαφής) ενώ μπορεί να εμφανιστούν και γύρω από τις περιοχές αυτές και μπορούν να διασπαρούν με το ξύρισμα και τις πετσέτες. Πέραν του αισθητικού προβλήματος και του αυξημένου κινδύνου μετάδοσης λόγω της παρουσίας τους,δεν συνεπάγονται κάποια άλλη συνέπεια για τον οργανισμό,εκτός και αν πρόκειται για τα καρκινογόνα στελέχη του ιού.
                   Η αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων, έχει δύο σημαντικά σκέλη:της πρόληψης και της θεραπείας.Η πρόληψη συνίσταται αφ’ενός μεν στην ενημέρωση των ερωτικών συντρόφων για την παρουσία του ιού και αφ’ετέρου στον εμβολιασμό των νεαρών κοριτσιών που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα ερωτικές επαφές με εμβόλια εναντίον του HPV. (ηλικίες 12-13). Ακόμη όμως και να έχει προσβληθεί κάποιος απ΄τον ιό ή να έχει έρθει σε επαφή με αυτόν,τα εμβόλια θεωρείται ότι προσφέρουν μια τοπική ενίσχυση του ανοσοποιητικού,με αποτέλεσμα το να εκδηλώνεται ο ιός με πιο ήπια κλινικά συμπτώματα και να υπάρχει μικρότερος κίνδυνος μεταδοτικότητας,άρα τα εμβόλια μπορούν να γίνουν και αργότερα αφού δηλαδή κάποιος έχει ξεκινήσει σεξουαλικές επαφές.
                   Επίσης,το ανοσοποιητικό μπορεί να ενισχυθεί  με εκτός από τον υγιεινό τρόπο διαβίωσης (καλό φαγητό πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά με αντιοξειδωτικές ουσίες,καλός και επαρκής ύπνος,όχι κάπνισμα,stress), και με κάποια ανοσοενισχυτικά χάπια.
                   Η θεραπεία των κονδυλωμάτων,χωρίζεται σε τοπική και επεμβατική.
                   Η τοπική θεραπεία,περιλαμβάνει τη χρήση κρεμών και διαλυμάτων. Οι ουσίες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, είναι η ποδοφυλλίνη και η ιμικουιμόδη. Συνταγογραφούνται. Η τοπική θεραπεία, ενδείκνυται σε μικρό αριθμό βλαβών, εύκολα ορατών με το μάτι σχετικά μικρού μεγέθους και πρόσφατης εμφάνισης.
                  Η επεμβατική μέθοδος,περιλαμβάνει την καταστροφή των κονδυλωμάτων με τη χρήση κρυοθεραπείας (υγρό άζωτο),διαθερμοπηξίας (καυτηριασμός),laser ή με την εφαρμογή τοπικά τριχλωροξεικού οξέος (TCA).Είναι πολύ αποτελεσματική και στις περιπτώσεις της διαθερμοπηξίας και του λέιζερ έχει σαν αποτέλεσμα την άμεση καταστροφή των κονδυλωμάτων ενώ με την κρυοθεραπεία και το TCA πέφτουν μετά από λίγες μέρες. Οι επεμβατικές μέθοδοι,ενδείκνυνται για μεγάλο αριθμό βλαβών,πολύ μεγάλου μεγέθους σαν κουνουπίδι ή αντίθετα,όταν οι βλάβες είναι μικρές,διάσπαρτες και δύσκολο να εντοπιστούν (π.χ. όταν εντοπίζονται περιπρωκτικά).Στις περιπτώσεις αυτές,είναι δύσκολη η εφαρμογή των κρεμών, οι οποίες πρέπει να χρησιμοποιούνται αυστηρώς τοπικά,γιατί είναι πολύ ερεθιστικές για το γύρω δέρμα.
                  Μετά τη θεραπεία,ο ασθενής πρέπει να επανέρθει στον δερματολόγο για επανεξέταση μετά από 20 μέρες γιατί ο ιός έχει ακόμη δραστηριότητα και μπορεί να εμφανιστεί δίπλα στα σημεία του καυτηρισμού. Αυτό επαναλαμβάνεται κάποιες φορές μέχρι να επιτευχθούν μεγάλα διαστήματα όπου ο ασθενής είναι χωρίς κλινικές εκδηλώσεις οπότε θεωρείται δύσκολη η επανεμφάνιση του ιού, εκτός και να υπάρξει επαναμόλυνση.Σε περιπρωκτικά κονδυλώματα, καλό είναι ο ασθενής να επισκεφθεί γαστρεντερολόγο καθώς πολλές φορές τα κονδυλώματα,κατά συνέχεια ιστού μπορούν να επεκταθούν εντός του πρωκτικού δακτυλίου,στο ορθό που είναι το τελικό τμήμα του εντέρου οπότε καλό είναι να γίνει ορθοσκόπηση γιατί αν υπάρχουν εκεί κονδυλώματα, μπορούν να επαναμολύνουν από μέσα προς τα έξω τον ασθενή.Το ίδιο συμβαίνει, αν τα κονδυλώματα είναι πολύ κοντά στην ουρήθρα,οπότε ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί ουρολόγο.
                   Συμπερασματικά,τα κονδυλώματα,είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με την πρόληψη αλλά και την έγκαιρη και άμεση θεραπεία.

Πηγή: Κακέπης Μιχάλης Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Επιμελητής νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν
http://www.dermart.gr

 

« Επιστροφή