Blog_offers

Βρίσκεστε Εδώ:

Διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια

Medium_5e07fc437f36f26e6804693aa43787f9

Η διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένας από τους δύο κύριους τύπους καρδιακής ανεπάρκειας. Καρδιακή ανεπάρκεια είναι μία κατάσταση στην οποία διαταράσσεται η φυσιολογική αντλητική λειτουργία της καρδιάς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η καρδιά να υστερεί ως προς το ρόλο της, που είναι η μεταφορά του αίματος σε όλο τον οργανισμό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως πρήξιμο, δυσκολία στην αναπνοή και αίσθημα κόπωσης.

Οι 2 κύριοι τύποι καρδιακής ανεπάρκειας είναι:
- Η διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια, στην οποία η καρδιά χάνει την ελαστικότητά της, γίνεται πιο σκληρή, και διαταράσσεται η φυσιολογική της πλήρωση με αίμα.
- Η συστολική καρδιακή ανεπάρκεια, στην οποία η καρδιά είναι πολύ αδύναμη, και δεν συστέλλεται φυσιολογικά.

Η διαφορά ανάμεσα στους 2 τύπους καρδιακής ανεπάρκειας αφορά στην ένταση της σύσπασης της καρδιάς σε κάθε καρδιακό παλμό. Με κάθε σύσπαση, η καρδιά εξωθεί αίμα. Η ποσότητα του αίματος που εξωθείται από την καρδιά σε κάθε παλμό ονομάζεται «κλάσμα εξώθησης» (ή αλλιώς «ΚΕ»). Τα άτομα με συστολική καρδιακή ανεπάρκεια έχουν κλάσμα εξώθησης μικρότερο του φυσιολογικού. Τα άτομα με διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια έχουν φυσιολογικό κλάσμα εξώθησης. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού, η διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια μερικές φορές ονομάζεται «καρδιακή ανεπάρκεια με φυσιολογικό κλάσμα εξώθησης».
Στους περισσότερους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, η συστολική και η διαστολική δυσλειτουργία συνυπάρχουν.
Τα συνήθη συμπτώματα διαστολικής καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν:
- Δυσκολία στην αναπνοή – Στην αρχή εκδηλώνεται μόνο στη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας. Με το πέρασμα του χρόνου, εκδηλώνεται και κατά την ανάπαυση ή όταν το άτομο ξαπλώνει. Η δύσπνοια επιδεινώνεται και από τη συσσώρευση υγρού γύρω από τον πνεύμονα.
- Αίσθημα κόπωσης.
- Πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους ή την κοιλιά.
Σε αρκετούς ασθενείς, η καρδιακή ανεπάρκεια συνυπάρχει με μία αρρυθμία που ονομάζεται «κολπική μαρμαρυγή», και η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, αυξάνει τον κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι θεραπείες της καρδιακής ανεπάρκειας και της κολπικής μαρμαρυγής διαφέρουν. Ο γιατρός θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για την αντιμετώπισή τους.
Συνήθως στην αρχή, οι ασθενείς προσβάλλονται είτε μόνο από καρδιακή ανεπάρκεια ή μόνο από κολπική μαρμαρυγή. Αυτό καταπονεί την καρδιά και επηρεάζει τη λειτουργία της, οδηγώντας στην εκδήλωση και του άλλου προβλήματος.
Αν πάσχετε και από τα δύο νοσήματα, η επιδείνωση του ενός ενδέχεται να πυροδοτήσει και την επιδείνωση του άλλου. Αν συμβεί αυτό, ο γιατρός σας θα προσπαθήσει να εξακριβώσει ποιό από τα δύο προβλήματα είναι το σοβαρότερο, ώστε να το αντιμετωπίσει πρώτο. Αν και τα δύο προβλήματα είναι εξίσου σοβαρά, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα.
Η θεραπεία εξαρτάται από:
- Τα συμπτώματά σας
- Την αιτία της καρδιακής ανεπάρκειας ή της κολπικής μαρμαρυγής σας

Η διάγνωση της διαστολικής καρδιακής ανεπάρκειας βασίζεται στο ιατρικό σας ιστορικό, την εξέταση που θα πραγματοποιήσει ο γιατρός σας και μία σειρά άλλων τέστ, τα οποία θα αποκαλύψουν στον γιατρό πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά σας, και θα βοηθήσουν στην αποσαφήνιση της αιτίας της καρδιακής ανεπάρκειας. Τα τέστ αυτά περιλαμβάνουν:
- Ακτινογραφία θώρακα – Δείχνει το μέγεθος και το σχήμα της καρδιάς και των μεγάλων αγγείων τού θώρακα. Επίσης δείχνει αν υπάρχει υγρό στους πνεύμονές σας.
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα – Απεικονίζει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Μπορεί να αποκαλύψει καταστάσεις, όπως ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού ή ένα προγενέστερο έμφραγμα που μπορούν να προκαλέσουν καρδιακή ανεπάρκεια.
- Υπερηχοκαρδιογράφημα – Χρησιμοποιεί υπερήχους για να αξιολογήσει το μέγεθος και τη λειτουργία των κοιλοτήτων της καρδιάς, καθώς και τη δομή και τη λειτουργία των καρδιακών βαλβίδων. Το υπερηχογράφημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη διαχρονική παρακολούθησή σας, για να διαπιστωθεί αν η λειτουργία της καρδιά σας έχει μεταβληθεί στο πέρασμα του χρόνου.
- Δοκιμασία κόπωσης (μόνη ή σε συνδυασμό με σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου) – Προσδιορίζει πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά σας στη διάρκεια άσκησης. Είναι μία μέθοδος για την ανίχνευση της στεφανιαίας νόσου. Ο γιατρός θα δει πόσο καλά ανταποκρίνεται η καρδιά σας στην άσκηση, εξετάζοντας το ΗΚΓ, την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό σας ρυθμό καθώς βαδίζεται σε έναν τάπητα. Η κόπωση μπορεί να είναι και φαρμακευτική, δηλαδή με τη χορήγηση ενός φαρμάκου που κάνει την καρδιά σας να χτυπάει γρηγορότερα ή προκαλεί διαστολή στα αγγεία σας. Αυτό ενδείκνυται κυρίως σε άτομα που δεν μπορούν να ασκηθούν. Συνδυάζεται με σπινθηρο-γράφημα μυοκαρδίου, κατά το οποίο λαμβάνονται εικόνες για την αξιολόγηση της επίδρασης της κόπωσης (φαρμακευτικής ή όχι) στην καρδιά σας.
- Καρδιακός καθετηριασμός & στεφανιογραφία – Στη διάρκεια της εξέτασης ένας λεπτός σωλήνας (καθετήρας) εισάγεται από μία μεγάλη αρτηρία στη βουβωνική χώρα ή το άνω άκρο, και προωθείται προς την καρδιά. Ακολούθως γίνεται έγχυση εντός του καθετήρα μίας ουσίας που
σκιαγραφεί τα στεφανιαία αγγεία, ελέγχοντας έτσι την παρουσία στενώσεων.

Η θεραπεία της διαστολικής καρδιακής ανεπάρκειας συνήθως περιλαμβάνει:
- Φάρμακα – Οι γιατροί χρησιμοποιούν διαφορετικούς τύπους φαρμάκων για την αντιμετώπιση της διαστολικής καρδιακής ανεπάρκειας. Η επιλογή των σωστών για σας φαρμάκων εξαρτάται από τα συμπτώματα και το υπόλοιπο ιατρικό σας ιστορικό. Μερικά φάρμακα θα μειώσουν τα συμπτώματά σας, όπως το πρήξιμο και τη δυσκολία στην αναπνοή. Έτσι θα νοιώσετε καλύτερα και είστε πιο λειτουργικοί στην καθημερινότητά σας.
Αν έχετε αρτηριακή υπέρταση, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει φάρμακα για να την ελέγξετε. Αν έχετε κολπική μαρμαρυγή, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει φάρμακα για να ελέγξετε την καρδιακή σας συχνότητα, μαζί με κάποιο αμντιπηκτικό. Αν έχετε υγρό στους πνεύμονές σας ή πρήξιμο στα πόδια σας, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει ένα φάρμακο που ονομάζεται «διουρητικό», για να σας βοηθήσει με αυτά τα συμπτώματα.
Είναι σημαντικό να λαμβάνετε τα φάρμακά σας καθημερινά, ακόμα και αν αισθάνεστε καλά. Μιλήστε με τον γιατρό σας αν εκδηλώσετε οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες. Μπορεί να σας βοηθήσει να τις αντιμετωπίσετε.
- Μείωση της πρόσληψης αλατιού (χλωριούχου νατρίου) – Συνιστάται η κατανάλωση λιγότερων από 2 γραμμαρίων νατρίου ημερησίως. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την καρδιακή σας ανεπάρκεια υπό έλεγχο και να μειώσετε τα συμπτώματά σας. Ο γιατρός θα σας δώσει πιο συγκεκριμένες οδηγίες, ανάλογα με την κατάστασή σας
- Αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου (αν έχετε) – Στεφανιαία νόσος είναι η απόφραξη μίας ή περισσοτέρων από τις αρτηρίες που τροφοδοτούν τον καρδιακό μυ με αίμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποια τμήματα της καρδιάς να στερούνται οξυγόνου (ιδιαίτερα στη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας), και η καρδιά να δυσλειτουργεί. Η στεφανιαία νόσος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε έμφραγμα μυοκαρδίου, το οποίο οδηγεί σε μόνιμη βλάβη του καρδιακού μυ. Η στεφανιαία νόσος αντιμετωπίζεται με φάρμακα, αγγειοπλαστική με στεντ, επέμβαση μπάι-πας ή συνδυασμό τους.
Για να αισθανθείτε καλύτερα και να μειώσετε τις πιθανότητες επίσκεψης στο νοσοκομείο, πρέπει να κάνετε τα εξής:
- Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, αν αισθάνεστε ζάλη ή αδυναμία ή αν πάρετε ή χάσετε βάρος απότομα. Να ζυγίζεστε καθημερινά στην ίδια ζυγαριά, το πρωί, αφού ουρήσετε και πριν φάτε πρωινό. Βεβαιωθείτε ότι φοράτε την ίδια ποσότητα ρούχων κάθε φορά που ζυγίζεστε.
- Παρακολουθείτε στενά τα συμπτώματά σας, σύμφωνα με τις οδηγίες στις Εικόνες 1 και 2.
- Καλέστε το 166, αν έχετε πόνο στο στήθος ή άλλα σημεία εμφράγματος μυοκαρδίου (βλ. Εικόνα 3).

- Διακόψτε το κάπνισμα – Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου και μπορεί να επιδεινώσει την καρδιακή σας ανεπάρκεια. Αν καπνίζετε, μιλήστε με τον γιατρό σας, μπορεί να σας βοηθήσει να το διακόψετε.
- Περιορίστε το αλκοόλ – Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν οφελεί την καρδιά σας, ούτε την υγεία σας γενικότερα. Για τους άντρες με καρδιακή ανεπάρκεια, η ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ δεν πρέπει να ξεπερνά τα δύο ποτήρια κρασί, ή τις δύο μεζούρες (25 ml) ποτού ή το ένα μεγάλο ποτήρι (570 ml) μπύρας. Για τις γυναίκες με καρδιακή ανεπάρκεια οι αντίστοιχες επιτρεπόμενες ποσότητες είναι οι μισές.
- Ελέγξτε το σωματικό σας βάρος – Αν είστε υπέρβαρος, η καρδιά σας πρέπει να λειτουργεί εντονότερα, για να τροφοδοτεί με αίμα και οξυγόνο τον οργανισμό σας. Η απώλεια βάρους θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα και θα μειώσει την καταπόνηση της καρδιάς σας. Αντίθετα, η ταχεία απώλεια πολλών κιλών μπορεί να είναι σημείο σοβαρής καρδιακής ανεπάρκειας. Για συμβουλές σχετικά με τον έλεγχο του βάρους, μιλήστε με τον γιατρό σας.
 


Πηγή: Γιώργος Ψαθέρης Καρδιολόγος, Λαμία,
http://www.heartpneumo.gr/

 

« Επιστροφή